Mozaik

2021-ben a jászkeszeg az év hala

viridiflavus/wikimedia commons
viridiflavus/wikimedia commons

A hagyományokat folytatva a Magyar Haltani Társaság folytatva a 2021-es évre is meghirdette az Év hala választást.

A kitüntető címre a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is három halfajt javasoltak, ezekre lehetett szavazni a társaság weboldalán 2020. december 31-én déli 12 óráig.

A jelölési elveknek megfelelően az év hala 2021 jelöltjei – angolna, jászkeszeg, fürge cselle – őshonos fajok a magyar vizekben.

A szavazást nagy fölénnyel a jászkeszeg nyerte, így ez a halfaj lett 2021-ben az év hala.

A jászkeszeg jellemzői

  • Közepes termetű, szabályos halformájú, ezüstös színű pontyfélénk, melynek barnásvörös alsó úszói az évek során egyre élénkebbé válhatnak.
  • Apró pikkelyei szorosan ülnek egymás mellett, csúcsba nyíló, viszonylag kis szájával egyaránt fogyasztja az üledékben rejtőző gerinctelen állatokat, az apró halakat, de a növényi eredetű táplálékot sem veti meg.
  • A nagyobb vízfolyások lakója, azonban találkozhatunk vele az áramló vizű csatornákban és a gyakran átkeveredő, felfrissülő tavakban is, mint amilyen a Tisza-tó, a Balatonban azonban ritkaság.
  • Ősszel rajokba verődik, és a meder mélyebb részeire húzódva vészeli át a telet. Ívásuk tavasz végén vagy nyár elején történik, ikrájukat a sóderes mederfenékre vagy a vízi növényzetre rakják.
  • A hasonlóan pirosas úszójú fajoktól – mint amilyen a bodorka, a vörösszárnyú keszeg vagy a leánykoncér – legfőképpen az oldalvonalán lévő pikkelyek száma alapján különíthető el. Míg a jászkeszeg oldalvonalán 55-60 pikkely van, az előbbi halfajokén csupán 38-49 számolható.
  • A húsa szálkás, de ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995).
Kapcsolódó
2020-ban a süllő az év hala
Valódi halevő ragadozó, táplálékának zömét elsősorban a küsz képezi.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik