Mozaik

Alig száz él az országban a magyar „sámánkutyából”

Meglepetés magazin
Meglepetés magazin

Mázli helyett májzlija van egy budapesti házaspárnak: Patrícia és János egy olyan kutyafajtával él együtt, amiből mára alig száz él az országban, írja e heti számában a Meglepetés magazin.

Horváth János, az egyik gazdi szerint a májzli fajtát már egy 1895-ös leírás is jegyzi, mint a dunántúli, Baranya megyei juhászok munkakutyáját.

A paraméterek is ugyanazok, amiket most Krampuszon is láthatunk: hogy kékesszürke a színezete, gyakorlatilag kék a kutya, hogy papírfülei vannak fehér pamaccsal a végükön, és ami nagyon fontos, hogy nem kopasz, hanem kopaszodó kutyáról beszélünk

– magyarázta.

Hozzátette, nagyon érdekes, mert bizonyos életkor alatt vagy felett mindenki látott gyerekkorában ilyen vagy ehhez hasonló kutyát vidéken, és azt mondta rá, hogy itt van egy loncsos szörny, aminek fél oldalán hiányzik a szőr.

A mázjlik lábán lévő dupla saskaromnak ugyanakkor régóta fura, misztikus erőt tulajdonítottak.

Ma már azt mondja rá egy állatorvos, hogy veszélyes, hisz mint tudjuk, bármikor beszakadhat, de ők úgy tekintettek rá, mint amikor a régi kultúrákban valaki hat ujjal született. Sámán ez a kutya, táltos, mondták, aki arra született, hogy szerencsét hozzon a gazdájának

– fogalmazott János.

Ebben a történetben egyébként a májzlinak volt hatalmas májzlija, hiszen a pár befogadta őt.

A májzlit, mivel nem lehet belőle show-kutyát csinálni, nem tenyészti senki. Mindig volt, Patrícia és János szerint lesz is, viszont nem olyan, mint az általánosan ismert és kedvelt fajták.

Tökéletes barát, nagyon jó társ, de nagyon kemény. Ő egy vadállat a szó pozitív értelmében. Egy már-már betegesen funkciós kutya, ami azt jelenti, hogy a terelésben profi, minden másban szörnyen problémás. Nem szobatkutya, átmegy a betonfalon, ha akar valamit, és mivel arra született, hogy lefordítson csánkon akár egy birkát, és egy marhát is ügyesen elforgasson, így a teste olyan kemény, hogy ha nekimegy a térdednek, az bizony fáj

– magyarázta a házaspár, hozzátéve: kedvencük nem labdázik és a pórázon sétáltatás sem leányálom vele, mert ahogy meglát egy egybefüggyő nagyobb területet, aki csak rajta van épp, azt megpróbálja egy kupacba terelni.

A teljes riportot a Meglepetés magazin e heti számában olvashatja.

Kapcsolódó
Ingyenessé válik a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
A január 1-jével hatályba lépő jogszabály-módosítás lehetővé teszi a tenyésztés költségeinek csökkentését.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik