Mozaik

Világító rákok után kutatnak az Antarktiszon

Uwe Kills/Wikimedia Commons
Uwe Kills/Wikimedia Commons
Húsz kutató a vízfenék krilljeit is számba veszi.

A napokban sarki világítórákok, vagyis krillek megszámlálására indultak ausztrál kutatók az Antarktiszra, írta az MTI.

Kapcsolódó
Méretes rákokra bukkantak a Mecsekben
Mindenevő, kisebb állatokat is képes megenni.

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) tudósai 2006 óta először indulnak az Ausztrália antarktiszi régiójában élő krillek megszámlálására, ezúttal új módszerekkel.

A krillek a világ egyik legnépesebb faja, ám a Greenpeace környezetvédő szervezet egy 2018-as jelentésében azt írta, hogy a kereskedelmi rákhalászhajók egyre közelebb halásznak a bálnák táplálkozási helyeihez.

A bálnák, a fókák és a pingvinek krillel táplálkoznak, de házi kedvencek is kapják, az állattenyésztésben is használják és a halászatban is keresett csali a rák.

Itt az idő, hogy meggyőződjünk arról, hogy felelősen bánunk-e a területtel és fenntarthatóan kezeljük ezt a csodálatos táplálékforrást anélkül, hogy a krillel táplálkozó ragadozók túlélését veszélyeztetnénk

– mondta Rob King, az expedíció biológusa.

Korábbi kutatások csak az óceán felszíne közelében számolták a krilleket, azonban a kamerákkal felszerelt úszó keret és más modern felszerelések lehetővé teszik, hogy a 20 kutató a vízfenék krilljeit is számba vegye.

Senki nem járt el még így, nem tudjuk, működik-e. Ha igen, azt is megtudjuk, milyen fajúak, neműek és méretűek a rákok. Olyan információk ezek, amelyekhez eddig nem juthattunk

– magyarázta King.

Az utazás résztvevőinek a világjárvány miatt a hónap nagy részét elővigyázatosságból karanténban kellett töltenie.

A Déli-sarkvidék az egyetlen koronavírus-mentes kontinensként sokáig kivételes helyzetben volt, azonban decemberben 36 chilei karbantartó tesztje pozitív lett.

Kapcsolódó
Sosem volt még ilyen meleg az Antarktiszon
20 Celsius-fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála a napokban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik