Mozaik

Felébredtek és aktívak a székelyföldi medvék

pixabay
pixabay
Gyergyószentmiklós környékén mintegy tizenötször annyi egyed van, mint amennyi élhetne a területen.

Noha a székelyföldi Hargita megyében már aktívak a medvék, a vadásztársulatok szerint még nem fognak háziállatokra támadni, hiszen ebben az időszakban lárvákat és a fák nedvét fogyasztják, esetleg friss füvet esznek. A populáció túlszaporodása miatt azonban senki nem tudja megjósolni, hogy mekkora károk várhatók áprilistól, írta a Székelyhon.

Kapcsolódó
Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.

A medvék jó része a magasabban lévő területekre vonult el a téli időszakra, így kevesebb egyedet látni, de az biztos, hogy már mindenhol aktívak. Feltételezések szerint Gyergyószentmiklós környékén például mintegy tizenötször annyi egyed van, mint amennyi élhetne a területen.

A tél elmúltával inkább a kaszálókon a gyepet forgathatják fel a nagyvadak élelem után kutatva, valamint a fiatalabb fenyők kérgét hántják meg, valószínűleg a kéreg alatti nedv miatt. Az persze általános probléma, hogy a vadgazdálkodási létesítményeknél – a szarvasok és vaddisznók számára – kihelyezett gabonát megdézsmálják

– mondják a vadásztársaságok szakemberei.

Ez egyfajta emésztőrendszeri tisztítókúra náluk, hiszen szinte mézzel is kínálhatnák a mdvéket, akkor is füvet választanák.

Jelenleg nem jellemző, hogy haszonállatokra támadjanak ebben az időszakban a medvék, az ilyen problémák egy-két hónap múlva kezdenek jelentkezni, hiszen akkorra áll teljesen helyre az emésztőrendszerük.

Éppen ezért vélhetően nem fognak károkat okozni a gazdáknak a medvék az elkövetkező néhány hétben, áprilistól azonban ismét jelentkezhetnek a gondok, amikor a jószágot is kihajtották már a legelőkre. Hogy mekkorára fokozódik a medvetámadások száma, azt nem lehet megjósolni.

Kapcsolódó
A falu, ahol minden utcára jut egy medve
Juhászt is alig találnak, mert senki nem meri vállalni a feladatot.
Olvasói sztorik