Mozaik

Üzenik, hogy Velence él: 1600 éves az Adria királynője

MTI/EPA-ANSA/Fabio Muzzi
MTI/EPA-ANSA/Fabio Muzzi
Az ünnepségsorozat nagy részét online tervezik megtartani.

Alapítása 1600. évfordulóját ünnepli Velence, Olaszország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, a sokak által Adria királynőjeként nevezett város. A legenda szerint 421. március 25-én helyezték el Rialto szigeten a San Giacomo (Szent Jakab) templom alapkövét, írta az MTI.

Kapcsolódó
Csodás arcát mutatja a turisták nélküli Velence
A koronavírus-járvány idején fellélegzett a népszerű turistaparadicsom.

Az ünnepség nagy részét online tervezik megtartani.

Így Velencét nemcsak nálunk, hanem az egész világon ünnepelhetik. Fontos üzenetet akarunk ezzel közvetíteni ezzel: Velence él!

– mondta Luigi Brugnaro polgármester.

A www.1600.venezia.it honlapon megismerhetők az ünnepi rendezvények, amelyeket egy tudományos bizottság közreműködésével készítenek elő.

Egyes rendezvények egybeesnek a július 7. és 11. közötti G20-csúcstalálkozóval, melynek fő témáját a globális fejlődés perspektívái adják.

Ez a találkozó Velence és egész Olaszország szimbolikus újrakezdésének fázisát jelképezi. Remélem, hogy a velencei csúcstalálkozó és a város 1600. jubileumi évének ünneplése egy új éra alapját adja

– mondta polgármester.

A Szent Jakab templomot egy tűzvészből való megmenekülés iránti hálából emelték. Ezzel vette kezdetét a város története a szigetcsoporton, melyen menekültek telepedtek le, akik a legendák szerint 408 után I. Alarik nyugati gótjai elől kerestek biztonságot.

Az emberi élet nyomai azonban jóval régebbi időkig, a kora kőkorszakig vezethetők vissza. Az első tartós település nyoma időszámításunk előtt 700-ból származik.

Kapcsolódó
Bakancslistás gyönyörűségek a Velencei-lagúnában
Olaszország minden évszakban elvarázsol színeivel, ízeivel, hangulatával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik