Mozaik

Különleges látvány lesz ma az égen: hajszálvékonyra apad a Hold

Jasmin Merdan/Getty Images
Jasmin Merdan/Getty Images
Este 6 után fél órán át lesz érdemes kémlelni az égboltot.

A Hold gyakran invitál csodálatos jelenségekre, melyek közül többnyire a telihold örvend a legnagyobb népszerűségnek – főleg a fotósok körében.

Kapcsolódó
Fotókon, ahogy elfogyott a Hold éjszaka
Aki kedden éjjel sokáig fennmaradt, csodálatos égi jelenségnek lehetett szemtanúja.

Március 14-én az esti órákban egy másik arcát is megmutatja az égitest: a holdsarló mindössze 1,7 százalékos megvilágításban látszik majd, vagyis hajszálvékony lesz, írta a Natgeo. A megfigyeléséhez ismét alapvető fontosságú a tiszta ég és a jó rálátás a nyugati horizontra.

A holdsarlót fél órával napnyugta után keressük, ekkor 5 fokos magasságban áll majd, egy órával napnyugta után viszont a sarló is lenyugszik, így még sík horizonttal is alig harminc percünk lesz megfigyelni.

A sarló megpillantásához ideális időpont nyugaton 18:26, Budapesten 18:16, keleten pedig 18:05 lesz.

A sarló vékonysága miatt, bár szabad szemmel is látható lesz, érdemes segítségül hívni egy binokulárt, amellyel levadászhatjuk a még nagyon világos ég alján.

Egy ilyen vékony, alig több, mint egynapos sarlón nem sok részletet fedezhetünk fel, de mégis érdemes célba venni látcsővel, távcsővel, tájékoztat weboldalán a Magyar Csillagászati Egyesület.

A leheletnyi Hold-íven szinte lehetetlen azonosítani a levegő vibrálása miatt alig-alig kivehető megnyúlt, peremvidéki krátereket, de nem is ez a fő cél: inkább csak gyönyörködjünk a Hold rendkívüli látványában! A sarlóhold esti észlelésére azért a tavaszi időszak a legalkalmasabb, mert ilyenkor az ekliptika meredeken áll a horizonthoz képest, ezért a rajta „közlekedő” naprendszerbeli égitestek a mi szélességünkről nézve magasabban láthatók a szemhatár fölött, mint az év más időszakaiban.

Kapcsolódó
Kék Holddal búcsúzik a március
Az elnevezés ugyanakkor ne zavarjon meg senkit: a Hold nem lesz kék színű.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik