Mozaik

Nyílpuskával lőttek meg egy szarvasbikát Nógrádban

mti/kovács attila/illusztráció
mti/kovács attila/illusztráció
Ez a fegyver vadászati célra nem használható, mivel tiltott eszköznek minősül.

Kányási lakosok jelezték a Csente Vadásztársaságnak, hogy egy betegnek tűnő dámbikát láttak a közeli erdő környékén, írta a Nool.

Értesítettem a hivatásos vadászokat, akik a helyszínre érve megállapították, hogy a vad oldalán széles sérülés tátong, ami miatt az állat teljesen legyengülve fekszik a fűben. A seb annyira súlyos volt, hogy az mindenképp a dám kimúlásához vezetett volna. Azért, hogy az állat ne szenvedjen tovább, engedélyeztem a kilövését

– mondta a portálnak Szarvas Imre, a Csente Vadásztársaság vadászmestere.

A sebből a vadászok végül egy ötven centiméter körüli nyílvesszőt távolítottak el, ami jellemzően a nyílpuskák kelléke. Ez a fegyver vadászati célra nem használható, mivel tiltott eszköznek minősül. Az esettel kapcsolatban feljelentést tettek, a rendőrség nyomozást indított.

A portál tájékoztatása szerint a Bűnügyi Statisztikai Rendszerben több tájékoztató jellegű adat is található az orvvadászattal kapcsolatban.

Például az elkövetés helye szerint regisztrált bűncselekmények számának összesítése alapján 2013 és 2018 között Magyarországon az orvvadászattal összefüggésben 909 esetet regisztráltak, amelyek közül 46 történt Nógrádban.

A nyílpuska tiltott eszköz a vadászok körében. Mivel ilyen fegyvert vadászati célra nem lehet használni, ezért a dámszarvas megsebzése orvvadászatnak minősül. Tapasztalataik szerint a megyében sajnos rendszeresek az engedély nélküli vadászatok, ugyanakkor az esetek többségét a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sikerrel deríti fel

– nyilatkozta a lapnak Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára.

Kapcsolódó
Farkasszemet nézett az ordassal a rutinos bükki vadász
A farkasok magyarországi jelenlétére egyre több bizonyíték kerül elő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik