Mozaik

Kihalás fenyegeti az erdei elefántokat

pixabay
pixabay
Az elefántcsont-kereskedelem globális bűnszervezetek kezében van.

A vadorzás és az élőhelyek elvesztése miatt a kihalástól fenyegetett kategóriába került az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listáján, írta az MTI.

Kapcsolódó
Valószínűleg az orvvadászat miatt születik agyar nélkül egyre több elefánt
Régen a nőstényelefántok 2-4 százaléka született agyar nélkül, ma azonban majdnem az egyharmaduk jön világra így.

Ez a legveszélyeztetettebb kategória a három veszélyeztetettségi fokozat közül. A kissé gyakoribb afrikai elefánt (Loxodonta africana) a második  kategóriába, a súlyosan veszélyeztetett állatok közé került.

Eddig a két fajt együtt kezelték a listán és a harmadik, a veszélyeztetett kategóriába tartoztak.

Az erdei elefántok száma azonban 31 év alatt 86 százalékkal csökkent, az afrikai elefántoké pedig 50 év alatt 60 százalékkal

– közölte az IUCN.

A vadorzás mértéke 2008 óta jelentősen megnövekedett, 2016-ban a szervezet a két faj egyedszámát 415 ezerre becsülte.

Az elefántok Afrikában kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémában. Sürgősen véget kell vetnünk a vadorzásnak és biztosítanunk kell, hogy elegendő élettér kerüljön védelem alá

– mondta Bruno Oberle, az IUCN vezérigazgatója.

A szakértő szerint léteznek már sikeres példák, amelyeket széles körben kellene alkalmazni. Az IUCN Gabont és Kongót nevezte meg, ahol a vadelefántok számát sikerült stabilizálni. A Zambézi folyónál lévő Kavango-Zambézi természetvédelmi területen Angola, Botswana, Namíbia, Zambia és Zimbabwe között növekedett az erdei elefántok száma.

pixabay

Az elefántcsonttal való kereskedelem virágzik. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) aláíróinak megbízására a Traffic szervezet által gyűjtött adatok szerint 2019-ben 42,5 tonna elefántcsont lefoglalását jelentették, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor azok az országok, ahol öt éven keresztül a lefoglalások 35 százaléka történt, az elmúlt három évben nem szolgáltattak adatokat.

Az elefántcsont-kereskedelem globális bűnszervezetek kezében van. A tettesek nagy része még mindig megússza büntetés nélkül

– mondta Daniela Freyer, a Pro Wildlife állatvédő szervezet munkatársa.

A becslések szerint évente mintegy 30 ezer elefánt esik vadorzás áldozatául.

A csempészett elefántcsontnak csupán 10 százalékát fedezik fel

– emelte ki Freyer.

A koronavírus-járványnak súlyos hatása van az állat- és természetvédelemre is. Az afrikai védett területek több mint felében csökkenteni kellett a vadorzók elleni intézkedéseket, vagy teljesen fel kellett függeszteni azokat. Az érintett országokban ugyanis csökkent a területek anyagi támogatása a gazdaság összeomlása és a turisták elmaradása miatt.

Afrika déli részén a vadorzás mellett az élőhelyek elvesztése is fenyegeti az elefántokat.

Az IUCN minden évben többször frissíti az 1964 óta vezetett vörös listát. Több mint 134 ezer állat- és növényfaj szerepel rajta, közülük csaknem 37 500 fajt a kihalás fenyegeti.

Kapcsolódó
Gyönyörű nevet kapott a Nyíregyházi Állatpark kiselefántja
Kimani névre keresztelték a látogatók a Nyíregyházi Állatpark júniusban született afrikai elefántborját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik