Mozaik

Natúrparkká válna a Vasi-Hegyhát

Országalbum/Pizsi
Országalbum/Pizsi
A kezdeményezéshez a vasvári és a körmendi térségből húsz település csatlakozott.

A szőlőhegyekre, mint kiemelt tájértékre szerveződve jönne létre a Hegypásztor Kör kezdeményezésére a Vasi-Hegyhát Natúrpark. A kezdeményezéshez mintegy húsz település csatlakozott Vas megye déli részéről, így  a hegyháti natúrpark várható területe 33 ezer hektár lesz.

Hegypásztor Kör már be is nyújtotta az Agrár- minisztérium illetékes főosztályára a tervezett natúrpark dokumentációját, írta a vaol.hu.

Kapcsolódó
Idilli présházakból és pincékből lesznek szállások a Vasi Hegyháton
Különleges és védelemre méltó épületek sokaságát találni errefelé.

A natúrparkok helyi közösségek által létrehozott tájszíntű együttműködések, az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag területein jönnek létre. Céljuk a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása. Magyarországon jelenleg 16 natúrpark található, a szomszédos Ausztriában mintegy ötven.

A csatlakozó önkormányzatokon kívül több civil szervezet, vállalkozás, intézmény is részt vesz az  együttműködésben. Céljuk a természeti és kulturális értékek védelme és megőrzése, a környezettudatos nevelés, szemléletformálás, az ökoturizmus, a helyi gazdaság fejlesztése és a helyi termékekre épülő vidékfejlesztés

– nyilatkozta Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. is bekapcsolódott a szervezésbe. Fontos partnerként kiemelten kezelik a térség általános iskoláival kiépített kapcsolatokat. Ők már évek óta részt vesznek az országos natúrparki vetélkedőn – annak ellenére, hogy hivatalosan még nem alakult meg a natúrpark.

Jelenleg a dokumentáció elfogadására várnak, amennyiben a minisztériumi jóváhagyás megtörténik,  nyilvántartásba veszik a natúrparkot és átadják a cím odaítéléséről szóló oklevelet.

Kapcsolódó
Olaszfa, a kis magyar Toszkána: ahol a testet és a lelket is gyógyítják
A picinyke vasi falunak 42 házát olaszok lakják - és nem véletlenül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik