Virágzó vidékünk

Idilli présházakból és pincékből lesznek szállások a Vasi Hegyháton

Különleges és védelemre méltó épületek sokaságát találni errefelé.

Magyar–osztrák turisztikai fejlesztésnek köszönhetően borospincékből alakítanak ki szálláshelyeket nyugati határunk mentén. A helyi apróparcellás szőlőtermelés és pincekultúra hagyományait is ápolják így a Vasi Hegyhát-Rábamente térség és az osztrák Weinidylle Natúrpark határon átnyúló projektjében.

Mint a turizmus.com összeállítása fogalmaz: a nyugat-magyarországi és a burgenlandi határrégió dombvidékein egyaránt megtalálhatók idilli kis szőlőhegyek és azok présházai, pincécskéi, melyek a gazdasági szerepük mellett a közösségi élet és a rekreáció helyszínei voltak már évszázadok óta.

Olaszfa, a kis magyar Toszkána: ahol a testet és a lelket is gyógyítják
A picinyke vasi falunak 42 házát olaszok lakják - és nem véletlenül.

Különleges és védelemre méltó épületek sokaságát találni errefelé. A portál szerint kiemelkedő értéket képviselnek a régió kulturális és turisztikai egyediségének szempontjából.

A Vasi Hegyhát-Rábamente területén megtörtént 10 szőlőhegy részletes felmérése, mind természeti, mind építészeti szempontból, melynek eredményeként 23 pincetulajdonostól kaptak pozitív visszajelzést arra vonatkozóan, hogy a jövőben szívesen fejlesztené épületét pinceapartmanná

– mondta Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület elnöke.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik