Mozaik

Madártávlatból kínálnak csodás tájakat Európa kilátótornyai

Pixabay.com
Pixabay.com
Az élmény egyedi és utánozhatatlan.

Magasról lenézni a tájra, fenntről megcsodálni a környezetünket, mint a madarak? Ez a vágy mindannyiunkban benne él. Mivel azonban repülni nem tudunk, jobb híján magasra nyúló építményekből igyekszünk megcsodálni a környezetünket.

Számos csodás kilátót bemutattunk már a Balaton környékéről, most Európa bámulatos kilátói közül szemezgettünk.

Kapcsolódó
Megnyitott a spirál alakú lombkorona-sétány
Április elejétől már látogatható a látványosság.

Bad Wildbad-i Sommerberg lombkorona sétány kilátója, Fekete-erdő, Németország

wikimedia.org

A Bad Wildbad lombkorona sétány 1250 méter hosszú és 20 méteres magasságban kanyarog az erdő bükkfáin, fenyőin és lucfenyőin keresztül. Rendkívüli perspektívából 360 ° -os látványt nyújt a Fekete-erdő felett. A látvány kiemelkedő, a fénypontja pedig a 40 méter magas, építészetileg egyedülálló kilátó.

A kilátó végig erkélyekkel rendelkezik, ahol rendszeres időközönként izgalmas információs egységek vannak, ahol mindent megtudhatunk az állat és növényvilágról. Aki pedig lefele kipróbálna egy kis kalandot, az lecsúszhat az 55 méter hosszú csúszdán, ami pont a kijárathoz visz.

Murturm Megfigyelő Torony, Ausztria

wikimedia.org

A szlovén-osztrák határnál magasodik a Mur folyó fölé 27 méter magasságban a Murturm Megfigyelő Torony. Igazán nem is klasszikus kilátó, inkább szokatlan útvonalú térszobor. A látványos szerkezetet német építésziroda építette 2009-ben. Az alumínium burkolattal ellátott lépcső felülről visszagörbül, kettős spirált képezve, így a felfelé haladó látogatók elhaladnak a lefelé haladók mellett.

A tetejéről remek a kilátás a környező természetvédelmi területre, lehetővé téve a tudományos megfigyelést. Az alumínium borítású lépcső mellvédjének csodálatos csillogása minden időjárásban és napszakban megváltoztatja az épület megjelenését.

Pyramidenkogeli kilátó, Ausztria

Pixabay.com

A Wörthi-tó déli partján található a Pyramidenkogel kilátó, ami Ausztria, és talán a világ legmagasabb fából épült kilátója. A hegytetőn álló építmény már messziről észrevehető. Meredek szerpentineken érünk fel a 851 méter magasságban álló kilátóhoz, amiből Karintia legcsodásabb körpanorámája tárul elénk. A kilátó helyén régen egy vasbeton kilátó állt, ami 54 méter magas volt, az utasokat lifttel szállították fel a kilátó tetejére.

2010-ben lebontották. Az új kilátó 100 méter magas, fából és acélból készült 2013-ban. A terasz a 83. méternél található. Feljuthatunk lifttel, de lépcsősoron is. Lefelé szőnyegen csúszhatunk le az aljáig.

Killesberg-torony, Németország

wikimedia.org

A Killesberg-torony egy 40,4 méter magas kilátó, ami a németországi Stuttgartban, egy fél négyzetkilométeres városi közparkban, a Killesberg parkban található. Eredetileg az 1993-as kertészeti világkiállításra tervezték, de csak 2001-ben állították fel.

A tervezők igyekeztek olyan kilátót létrehozni, ami nem ormotlan és illeszkedik a környezetéhez.

Bostoren, Hollandia

Flickr/Rory Hyde

Erdő, az Erdőtorony tetején! Ez az egyik különlegessége a Hollandiában található kilátónak. A szerkezet egy kis park része, Putten falu közelében. 36 méter magasságból 360 fokos kilátás nyílik az erdőre, ahonnan még Amersfoort városa és Polder szélmalmai is látszanak. Mivel a torony nemcsak az erdőben helyezkedik el, hanem valójában annak része, a kilátót „Bostorennek”, azaz Erdei toronynak nevezték el. 235 lépcsőfok vezet a tetejére, de a kilátás mindenképpen megéri.

A toronyban található egy fészekrakó fal és egy mászóháló is. A tetőre ültetett fák pedig olyan érzést adnak, mintha erdő lenne az erdőben.

Polednik kilátó, Csehország

Wikimedia.org

A Poledník-hegy a Šumava-hegység egyik legmagasabb csúcsa, 1315 méter tengerszint feletti magasságban. Az 1960-as években a Poledník-hegy tetején nagy katonai épületeket állítottak, betontoronnyal. A Poledník kilátó eredetileg egy radartorony volt, rádiójelzéseket figyeltek innen. 1989-ben a hadsereg használaton kívül helyezte, a torony pedig hanyatlani kezdett. 1997-ben kezdték el rekonstruálni, a tornyot újjáépítették, és egy kabint építettek hozzá.

A kilátót 1998 júliusában nyitották meg a nyilvánosság előtt. A kilátó csak a nyári szezonban (júniustól októberig) tart nyitva.

Dolní Morava, Csehország

Wikipedia.org

Ha látványos kilátót keres az ember, a Králicky Snĕžník hegységben Csehországban meg is találja. Az épület 2015. december 5. óta működik, és elmondható, hogy igazi turistacsalogató látványosság. Az épület 1116 méter tengerszint feletti magasságban áll. Egy 710 méter hosszú fajárda vezet körkörösen a tetejére. A szerkezet legmagasabb részén található az úgynevezett csepp, a föld felett 55 méter magasságban.

A kilátóból csodás látvány tárul a kirándulók elé. Látszanak a Králicky Snĕžník hegység fenyvesekkel borított halmai, a Morava völgy. Lefelé egy rozsdamentes acélból készült, 100 méter hosszú ablakokkal tűzdelt vízi csúszda is használható.

Kapcsolódó
Veszprém megye 3 gyöngyszeme, amit mindenképpen látni kell
Tudtad, hogy Veszprém megyében van hazánk egyik legrégebbi temploma? És azt tudod-e, hol találsz a Bakonyban szélmalmot? Most mindet megmutatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik