Mozaik

Telefontokon köszön ránk az év madara

Frank Vassen/Wikipedia.com
Frank Vassen/Wikipedia.com
Ilyen kezdeményezéssel a természetvédelmi kérdésekben kevésbé járatos közönség megszólítása is megvalósulhat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az “Év madara” programot, aminek a célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok bemutatása. 2021-ben az év madara a cigánycsuk lett, így idén ez a madár a természetkímélő gazdálkodási módszerek népszerűsítésének nagykövete, írja az mme.hu.

Kapcsolódó
2021-ben a cigánycsuk az év madara
Védett faj Magyarországon, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

A cigánycsuk apró rovarokkal, pókokkal, hernyókkal táplálkozik. A sík, domb- és hegyvidékek nyílt, gazos-bokros területek jellegzetes madara, évente kétszer is költ. Fészekalja alkalmanként 4-7 tojásból áll. Rövid távú vonuló, a telet az európai és észak-afrikai Mediterráneumban tölti.

A magyar állomány 1999-2019 közötti 54%-kal csökkent. Megfogyatkozása hátterében a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása, a gazos-bokros élőhelyek megszűnése, beszántása, továbbá a növényvédőszerek okozta rovartáplálék-hiány veszélyeztetheti. Annak érdekében, hogy ez a folyamat megállítható és megfordítható legyen, olyan természetkímélő gazdálkodási módszereket kell szélesebb körben alkalmazni, mint a szegélyélőhelyek meghagyása a gyepek és gazosok égetésének további tiltása.

Az MME, a Telenor és a Cellect együttműködésében most 100%-ban környezetbarát, növényi, biológiailag lebomló, komposztálható mobiltokok készültek. A limitált szériás tokok designját Czikkely Panni formatervező művész-grafikus álmodta meg.

mme.hu

A partnerség révén remélhetőleg még több emberhez eljut az üzenet a nagyüzemi mezőgazdaság természetközelivé tételéről! Hiszen egyénenként is sokat tehetünk a fenntartható mezőgazdaságért, azért, hogy kielégítse a lakossági igényeket úgy, hogy mellette élőhelyet biztosítson az állatoknak, növényeknek.

Az MME egyik kiemelt célja a társadalom tájékoztatása, a lakosság természet- és környezettudatos viselkedésre ösztönzése. A Telenorral és a Cellecttel való együttműködésnek, és ennek az attraktív és praktikus terméknek köszönhetően egy szélesebb, talán a természetvédelmi kérdésekben kevésbé járatos közönség megszólítása is megvalósulhat.

Ha vásárláskor a fenntartható gazdálkodásból, helyből származó termékeket keresik a fogyasztók, máris célba ért az Év madara egyik fő üzenete.

Minden eladott tok árából 500 forint az MME monitoring programját támogatja, amely a természetvédelmi irányok és konkrét cselekvési terv kidolgozását és megtervezését alapozza meg és az egyesület élőhelyvédelmi munkáját segíti.

Az Év madarát ábrázoló telefontokok május 10-től elérhetőek, kizárólag a Telenor webshopján, fekete, zöld és korall színben.

Czikkely Panni videója az alkotás folyamatáról itt érhető el.

Kapcsolódó
Drasztikusan csökken a madarak száma
Csak az amerikai kontinensről 3 milliárd madár tűnt el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik