Mozaik

Uniós oltalmat kapott a húsleves kihagyhatatlan zöldsége

Pixabay.com
Pixabay.com
A Hegykői petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres ízű és illatú.

Uniós oltalomban részesítette a Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést az Európai Bizottság. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén, írja közleményében a szaktárca.

A Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető.

Kapcsolódó
Megfázásra valódi gyógyír a tanyasi húsleves
Ma már tudományos kutatások is igazolják: a meleg, sós folyadék segíti a "náthavírus" elleni küzdelmet.

A Hegykői petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös csapadékos időjárásnak, és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki. Az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez. A zamatos „Hegykői petrezselyemgyökér” kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.

A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet.

Egy 2020 januárjában közzétett statisztikai elemzés szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexport több mint 15%-át a földrajzi árujelzős termékek értékesítése teszi ki, amelyek eladási ára magasabb az ezzel nem rendelkező készítményekénél

– áll a közleményben.

A Földrajzi Árujelzők Program keretében további 15 új földrajzi árujelző uniós oltalmi eljárása van folyamatban.

Kapcsolódó
Kiderült, mi a magyarok kedvenc étele
Alig maradt le a toplistáról a rakott krumpli, a borsóleves, a bundáskenyér és a fasírt.
Olvasói sztorik