Mozaik

Zsebben hordja a fiókáit a titokzatos madár

Wikipedia.com
Wikipedia.com
Kikelés után addig maradnak ott a csibék, amíg meg nem tanulnak úszni.

A madárvilágban számos stratégia ismert a fiókák védelmére, de csak egy faj hordja a zsebében úszni nem tudó fiait.

Az apró, titokzatos törpebúvárcsibe a madarak körében teljesen egyedülálló módon óvja a fiókákat. A hímek ugyanis figyelemre méltó anatómiai tulajdonsággal rendelkeznek: a szárnyaik alatt ,,zsebek”, azaz bőrredők vannak, amikben a csibék a kikelésüktől kezdve addig maradnak, amíg nem tudnak maguk úszni.

Kapcsolódó
Öt rigó kelt ki egy ózdi ház erkélyének muskátlis ládájában
Május elején rakott fészket egy feketerigó a virág tövében, most pedig már fiókákat nevel.

A búvárcsibefélék családjába tartozó trópusi és szubtrópusi Amerikában élő madár csendes édesvízi patakokban úszik és merül. Part menti sűrű bokrok és vízinövények lakója.

Testhossza mindössze 31 centiméter, testtömege 130 gramm. Az apró termetű madár vízi rovarokkal és vízinövények magvaival táplálkozik, melyek után a víz alá is lebukik. Hangja hasonlít a távolból hallatszó kiskutya ugatásához.

Wikimedia.com

Tojásokat a nedvesebb évszakban raknak, közvetlenül a víz fölé épített fészkükbe. A költésben mindkét madár részt vesz, a tojó a nappali órák nagy részében és az éjszaka folyamán a fészken ül, míg a hím a nap középső részében óvja a tojásokat.

A fiókák kikelése után a hím a szárnyai alá veszi őket. Úszik – és repül, ha kell – a fiókákkal a zsebében, amíg saját maguk úszni nem tudnak. Ezt követően a csibék egy ideig még apjukat és talán édesanyjukat követik, gyakran a hátukon lovagolva. Nem ismert, hogy a tojók kikelés után mennyire vesznek részt a fiatalok gondozásában.

Kapcsolódó
Csodálatos színekben pompáznak egyes madarak a sötétben
Baglyok, papagájok és sok más madár lenyűgöző mintát mutat UV-fény hatására.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik