Mozaik

Elkészült az első via ferrata a Magas-Tátrában

A Magas-Tátrában elkészült az első via ferrata, melyet augusztus 19-én nyitottak meg a turisták előtt, írja a magas-tatra.info.

A cikk szerint az útépítők intenzíven dolgoztak a nehéz terepen az itteni első ilyen biztosított túraútvonal, az úgynevezett via ferrata befejezésén. A Szlovák Turisztikai Klub elnöke elmondta, hogy a munkák június végén kezdődtek a Vörös-torony-hágón át vezető új, a Tátrában első ilyen jellegű túraútvonalon.

A via ferrata ötlete 2016-ban merült fel, a jelenlegi útvonal azonban csak pótmegoldás az eredetileg tervezett, a Fátyol-vízeséstől a Malompataki-völgyben az Elülső-Szoliszkóra vezető ferrata helyett, melyet a természetvédők a ritka állatfajok védelme miatt nem engedélyeztek.

Az eredeti terv szerint az egy C nehézségű ferrata lett volna, ez viszont alap, azaz A nehézségű lesz.

Facebook

Az új, egyirányú vasalt út a Kis-Tarpataki-völgyből a Nagy-Tarpataki-völgybe vezet, hossza megközelítőleg 450 méter. A biztosított ösvény a meglévő túraútvonallal párhuzamosan, annak jobb oldalán, a tömör sziklafalon épült, a teljes útvonal szlovák, lengyel és angol nyelven is ki lesz táblázva, az útvonal használatához nem kötelező, csak ajánlott a ferrata szett használata. A via ferratát a turisták június 15-től október 31-ig használhatják.

A Wikipedia szerint a via ferrata olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. A via ferrata túrázás gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része.

Kapcsolódó
Átadták Európa egyik legmagasabb kilátóját a Tátrában
A toronyba beépítettek egy 61 méter hosszú száraz csúszdát, ezen kívül a tetején sétálóháló és üvegből készült gyalogos híd is található.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik