Mozaik

Megmentették a régi idők legnépszerűbb magyar buszát

mti/bruzák noémi
mti/bruzák noémi
Aprólékos és hiteles restaurálása mintegy másfél évet vett igénybe.

Bemutatta gyűjteményfejlesztési programjának első eredményét, egy restaurált, “faros” Ikarus 66-ost a Közlekedési Múzeum, a felújított járművel megalakult a múzeum nosztalgiabusz-flottája, írta az MTI.

Kapcsolódó
Megálmodták a világ legszebb stresszoldó buszmegállóját
Hol máshol álmodták meg ezt a pazar megállót, mint Svédország egyik leghidegebb pontján.

A gyűjtemény új Ikarusa a talán legnépszerűbb és legszebb magyar autóbusztípus utolsó tíz legyártott példányának egyike.

mti/bruzák noémi

Az Ikarus 66-os a vidéki autóbuszállomások, autóutak legjellemzőbb példánya volt mintegy két évtizeden át, a nyolcvanas évek elejéig.

A múzeum példányát 1973. április 3-án helyezték üzembe a székesfehérvári, 14. számú Volán vállalatnál, az évtized végén a Mezőgép vállalat egri gyáránál közlekedett, majd 1982-től a Kisegítő Foglalkoztató Iskola és Nevelőotthon autóbuszaként szolgált, egészen a forgalomból való 1983-as kivonásáig

– áll a múzeum közleményében.

mti/bruzák noémi

Ezt követően a járművet egy méhész használta, oldalán a kaptárak felhelyezésére alkalmas pontokat alakítva ki, valamint kiszerelve az üléseket is.

Az autóbusz lényegesebb fő darabjai, így motorja, váltója, illetve a teljes műszerfali egysége azonban épségben maradtak, és látszólagos rossz állapota ellenére a múzeumi szempontoknak megfelelően jól restaurálható volt

– közölték.

mti/bruzák noémi

A Közlekedési Múzeum még 2016-ban vásárolta meg az Ikarus 66-ost; aprólékos és hiteles restaurálása mintegy másfél évet vett igénybe. A jármű visszanyerte eredeti állapotát, üzemképességét, illetve az oldtimer minősítést is megkapta.

A nosztalgia autóbuszflottát jelenleg a faros Ikarus mellett egy Ikarus-311-es és egy szintén frissen felújított Ikarus-211-es alkot.

Kapcsolódó
Beköltözött a kultúra egy kapolcsi buszmegállóba
Itt bárki mondhat verset, vagy megoszthatja gondolatait a buszra várókkal és az interneten keresztül is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik