Mozaik

Végveszélyben a Szent-György hegy ikonikus kápolnája

wikimedia commons/panoramio
wikimedia commons/panoramio
Az épületegyüttes néhány éven belül eltűnhet a Föld színéről.

Mint azt korábban a Sokszínű vidék megírta, pusztulóban van a Szent-György hegy legendás épülete, az Emmaus-, közismertebb nevén az Ify-kápolna. A likebalaton.hu most arról ír, hogy végleg az enyészeté lehet a legendás épületegyütes, a torony állapota miatt számítani lehet arra, hogy bármikor leomolhat az épület teteje.

Kapcsolódó
Ködtakaró ölelésében ébredt a Szent György-hegy
Gyönyörű látvánnyal ajándékozta meg a fotóst a természet.

Ify-kápolna és remetelak

A remetelakot és a kápolnát az 1950-es évek elején a rendszerrel szövetkezni nem kívánó egyházfi, az önkéntes száműzetést választó Ify Lajos egykori fonyódi plébános saját kezűleg építtette családja Szent György-hegyi birtokán, ahol vendégeket, zarándokokat fogadott és szentmiséket tartott.

 

Ify Lajos 1967. szeptember 19-én hunyt el, halálát követően az épületegyüttes lassú pusztulásnak indult. Megmentésére 2016-ban indult közösségi szerveződés, de eleddig nem sikerült.

A portálnak Bögös András építész nyilatkozott, aki a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramjában mérte fel az épületegyüttes állapotát. Szerinte a kápolna és a hozzá tartozó többi épület olyan rossz állapotban van, hogy valószínűleg néhány éven belül eltűnik a Föld színéről.

Az ösztöndíjprogramban értékmentő munkát szerettem volna véghezvinni, hogy nyoma maradjon, ha csak virtuálisan is. Az elsődleges lépés a dokumentálás és ezzel a megőrzés. Itt tart most a munka

– mondta az építész.

wikimedia commons/panoramio

A szakember szerint valószínűleg villám csaphatott a kápolnába, bár alapigazság, hogy minden épület, amelyikkel nem foglalkoznak, az előbb-utóbb az enyészeté lesz.

Nagyon nagy beavatkozással lehetne megmenteni. Sajnos sok olyan része van, amit újjá kéne építeni, ráadásul közel 15 tulajdonosa van a területnek, szétaprózódott az épület tulajdonjoga

– részletezte a portálnak Bögös András.

Bár terv sincs és pénz sem áll rendelkezésre ahhoz, hogy megmentsék az enyészettől, az építész az ösztöndíjprogram keretében felveszi a kapcsolatot az érintett  önkormányzattal és hivatalokkal, melyek segítői lehetnek az épület megmentésének.

Kapcsolódó
Mesebeli őszi napfelkeltét fotóztak a Balaton-felvidéken
Ködtakaróval érkezett a reggeli csoda.
Olvasói sztorik