Mozaik

Korlátozták az erdőlátogatást a Mecsekben

pixabay
pixabay
A mecseki Kéktúra-útvonalak, a Zengő-csúcs, a Máré-vár és még számos mecseki kirándulóhely továbbra is korlátlanul látogathatók.

A szarvasbőgés különleges időszak az őszi erdőben: ezekben a hetekben zajlik a gímszarvasok násza. A nagyvad nyugalma érdekében a Mecsekerdő az általa kezelt erdőterületek egy részére szeptember 1-jétől 30-áig, az esti és éjszakai órákra, délután négytől másnap reggel nyolc óráig erdőlátogatási korlátozást rendel el, közölte a társaság.

Kapcsolódó
Fokozott szarvasveszélyre számíthatunk az utakon
A szarvasbőgés az időjárási és földrajzi viszonyoktól függően először az ország nyugati részein kezdődik.

A mecseki Kéktúra-útvonalak, a Zengő-csúcs, a Máré-vár és még számos mecseki kirándulóhely továbbra is korlátlanul látogathatók.

Szeptember a gímszarvasok nászidőszaka, amikor az erdőben szinte észrevehetetlenül megbúvó gímszarvasbikák a rejtőzéssel nem törődve hangos bőgéssel kommunikálnak egymással, elkápráztatva háremük szarvasteheneit és riogatva vetélytársaikat

– fogalmaznak.

Jellegzetes, csak ekkor hallható hangjuk nem csak párkeresésről és szarvasteheneik megvédéséről, hanem az állatok fizikai állapotáról is árulkodik. Az alkonyattól erősödő, többszólamú és változatos erejű szarvasbőgés leginkább az esti és a hajnali szürkületben hallható.

A Mecsekerdő az állatok nyugalma érdekében, szeptember 1-je és 30-a között, az általa kezelt erdőterületek egy részére, az esti és éjszakai órákra kiterjedően részleges erdőlátogatási korlátozást rendel el, amely délután négy órától másnap reggel nyolc óráig tart

– fűzték hozzá.

A korlátozással érintett, illetve az ebben az időszakban továbbra is korlátozás nélkül látogatható területekről a Mecsekerdő honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó
Gyönyörű képsorok a szeptemberi szarvasbőgésről
A szeptemberi szarvasbőgés semmivel nem hasonlítható össze.
Olvasói sztorik