Mozaik

Határátkelőt építhetnek a Dráva fölé

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban beszélt arról Budapesten, hogy újabb határátkelőhellyel gazdagodhat Somogy megye. Mint mondta, az emberek a határ két oldalán 50-100 méterre vannak egymástól, miközben 50 kilométert menniük ahhoz, hogy átjussanak a másik oldalra.

A sonline.hu megkeresésére Kelei Zita, Őrtilos polgármestere arról beszélt, régóta szeretnének állandó átkelőt a két ország között.

Mint fogalmazott, a régi elképzelésekben egy híd építése szerepelt Őrtilosnál Magyarország és Horvátország között a Dráva felett, de egyelőre még nem tudják, hogy milyen átkelőhely kialakítása mellett döntenek majd a döntéshozók.

Turisztikailag ez óriási előrelépés lesz számunkra. Főleg úgy, hogy épül majd egy másik kerékpárút is a térségben, amely a Mura és a Dráva mentén vezet végig és érinti a Zrínyi vár területét is. Ez még csak a tervezési szakasz végénél jár, a beruházás a jövő év elején indulhat el. A másfél milliárdos fejlesztésből 600 millió Őrtilosnál valósul meg

– fogalmazott.

Kelei Zita hozzátette, azért is örülnek a határátkelőnek, mert a szomszédos horvát község, Légrád testvértelepülése Őrtilosnak. Jelenleg viszont csak Berzence vagy Letenye felől, több tíz kilométeres kerülővel lehet eljutni oda.

Kapcsolódó
Magányosan omladoznak a megmentőre váró kastélyok Somogyban
Becslések szerint a megyében lévő kétszáz kastély és kúria nagy része kihasználatlanul árválkodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik