Mozaik

16 ezernél többen futják körbe a Balatont, a táv 216 kilométer

mti/varga györgy
mti/varga györgy
Az NN Ultrabalaton mára fogalommá vált. Megterhelő kihívás, amely egyben hatalmas közösségi élmény.

2021-ben 15. alkalommal rajtol el Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye, az NN Ultrabalaton. A versenyre 2021. október 1-3. között kerül sor.

Kapcsolódó
Közel hétezren úszták át a Balatont
A rendezvényre az ország közel 800 településéről érkeztek nevezők, 47 százalékuk nő volt.

A Balatont megkerülő egykörös verseny egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye is, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával teljesíthetnek a résztvevők.

Az alapítók 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg, akkor a résztvevők létszáma összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, idén az indulók száma meghaladja a 16 ezret.

Az NN Ultrabalaton egyre növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2016-ban 54 nap, 2017-ben 54 óra, 2018-ban összesen 37 perc elegendő volt arra, hogy a regisztrációk után telt házas legyen az esemény.

mti/bodnár boglárka

2020-ban 3 perc alatt lett telt házas a verseny és a nevezések megnyitását követő egy óra múlva további 500 csapat jelentkezett a várólistára. A verseny népszerűségének a pandémia sem szabott határt, így 2021 évben ismét rekordot döntve több mint 16 000 résztvevő várhatja a rajtpisztoly eldördülését.

Az első években a tihanyi Belső-tó partjáról rajtolt a mezőny. Ezzel a hagyománnyal 2013-ban szakítottak a szervezők és átköltöztek Balatonaligára. A versenyzők nagyobb biztonsága miatt 2019-ben a versenyközpontot Balatonfüredre helyezték át, de a verseny iránya – nyugat felé – változatlan maradt.

2020  legmeghatározóbb újítása az volt, hogy a nagy európai versenyek történetében először száműztük a műanyag poharakat a versenyről és minden tekintetben a kontinens legzöldebb futófesztiválját rendezték meg.

Az idei 216 kilométeres táv teljesítésre nagyobb létszámú csapatban 28 óra, míg  egyéniben 32 óra áll rendelkezésre.

Az október 2-i  csapatversenyen 48 váltóponttal és megközelítőleg ugyanennyi frissítőponttal várják a résztvevőket annak érdekében, hogy ezeken a helyszíneken kisebb legyen a torlódás, ezáltal zavartalanabb a versenyzés.

Az egyéni teljesítők pályarekordját jelenleg a brit Dan Lawson tartja, 18 óra 30 perc 20 másodperccel köridejével, amelyet 2017-ben állított be. Az abszolút ranglistán a verseny történetében eddig egyetlen alkalommal végzett az élen női versenyző, ő Dr. Lubics Szilvia. Győztesnek dupláznia az abszolút ranglistán eddig még nem sikerült. Az elmúlt 14 évben több mint 500 ultrafutó teljesítette legalább egy alkalommal – szintidőn belül – a távot

– olvasható a rendezvény weboldalán.

Az elmúlt 14 évben több mint 500 ultrafutó teljesítette legalább egy alkalommal – szintidőn belül – a távot.

Az NN Ultrabalaton mára önálló fogalommá vált. Megterhelő kihívás, amely egyben óriási buli, hatalmas közösségi élmény. Futófieszta és zarándoklat, amelyen – ha a saját mércéjével is, de – mindenki megmérettetik

– fogalmaznak a szervezők.

Az Ultrabalaton részletes programja IDE KATTINTVA olvasható.

Kapcsolódó
Kétezernél többen evezték át a Balatont
Olimpiai és világbajnokok is megmérettették magukat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik