Veszélyes középkori út, ami közvetlenül a tengerbe vezet

Akkor sem lehet benne teljesen megbízni, ha az utat éppen nem borítja víz.
Kapcsolódó cikkek

A Broomway egy régi, rozogának tűnő gyalogút, ami apály idején hirtelen feltűnik a tengerben. Ilyenkor az ösvény egy lehetetlenül ragadós árapályiszapban vezet. Éppen az a fajta út, amibe senki nem akar beleragadni, írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó
Ez a világ legmagányosabb világítótornya
Télen a jéggel, nyáron a nagy viharokkal gyűlt meg az őrök baja, de a legnagyobb gondot a magány és elszigeteltség okozta.

A mellékútnak minősített ösvény Anglia egyik legveszélyesebb útja. Északkelet felé halad a Maplin Sands partjainál. Pár kilométer hosszan párhuzamosan halad a tengerparttal, majd visszafelé kanyarodik a Foulness -szigetre. A modern utak építése előtt ez volt az egyetlen út, ami az elszigetelt szigethez vitt, de gyenge szívűeknek nem ajánlották.

A Broomway rendkívül veszélyes. A dagály gyorsabban érkezik, mint sokan hinnék, ezért sokan vesztek oda a több mint 600 éves úton.

Még akkor sem lehet benne teljesen megbízni, ha az utat éppen nem borítja víz és járható. A felszínt ugyanis ragadós iszapfoltok és futóhomok tarkítja. Ködös időben nagyon nehéz az ösvényen maradni, de még tökéletes körülmények között is könnyű eltévedni. Éppen emiatt az utat rudakhoz kötött seprűnyaláb-kötegekkel jelölték ki, ez volt hivatott megkönnyíteni az utazást. Innen származik a név is – Broomway, azaz Seprűút.

Wikipedia.com

Az ösvény 1419 óta létezik, most nagyrészt láthatatlan, de a két végén található ,,bejárat” jól látszik.

1922 -ben a Broomway használatát megszüntették. Mindazonáltal bárki, aki be akarja járni, meghatározott időpontokban  megteheti – akár vezethet is rajta egy járművet -, de ezt jelentős kockázattal jár.

Kapcsolódó
Kanada csodái a lila homokos strandok
A strandon a homok a levendulás lilától a bíborvörösig sokféle színben tündököl.