Mozaik

Hihetetlen látvány és építészeti bravúr a világ egyik legszebb útja

Az útvonalat eredetileg vasútvonalaként akarták megépíteni. A bámulatos út mára a kulturális örökség része lett.

1989-ben adták át a világ egyik legszebb útját Norvégiában, amely a modern mérnöki munka és a látványos természeti környezet csodálatos kombinációja.

Az Atlanterhavsveien azaz Atlanti-óceáni  út a norvég 64-es főút egy 8274 méter hosszú szakasza, amely összeköti Averøy-szigetét a kontinensen található Eidével.

Az út számos kis szigetet és sziklaképződményt érint, melyeket több kanyargó  viadukt és nyolc híd köt össze – a legjelentősebb a Storseisundet híd .

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Norway, #Atlanterhavsveien | 📷 @jackharding . . . Please follow our network for a chance to get featured. Follow the profiles we’re following 😍🙏🏼 . . #DreamchasersNorway #visitnorway #ilovenorway #norge #mittnorge #bestofnorway #norsknatur #norges_fotografer #norway #ilovenorway #dreamynorway #thebestofnorway #fjelltur #loves_norway #norway2day #visitnorway #norway_photolovers #utno #liveterbestute #utpåtur #norgefoto #turistforeningen . . . @dreamchasersnorway @norgebilder.no @norge.jpg @norge.raw @norway.raw @norge.norway @norwaymedia @awesomenorwegians @awesome.sweden @sorlandet.no @ostlandet.no @vestlandet.no @nordnorge.no @oslo.as @kristiansand.no @trondheim.no @bergen.as @norgesinterior @norgesjoik @norgestrening @dreamchasersworld @dreamchasersnature @dreamchaserstravel @dreamchasersluxury @dreamchasersmotors

Norge|Norway|Norwegian (@norge.raw) által megosztott bejegyzés, Nov 7., 2018, időpont: 10:42 (PST időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Norge da☀️🚙 #atlanterhavsveien

Victoria Røren 🌞 (@victoriaroeren) által megosztott bejegyzés, Márc 16., 2019, időpont: 6:26 (PDT időzóna szerint)

Az Atlanterhavsveien szélessége 6,5 méter, emelkedési szöge maximum 8 fokos, bár a látvány sok helyen ennél ijesztőbb, nagyobb emelkedési szöget sejtet.

Az útvonalat eredetileg vasútvonalaként akarták megépíteni a 20. század elején, de ezt a tervet elvetették. Az 1970-es években kezdődött az út komoly tervezése,  az építés pedig 1983. augusztus 1-jén. Nem volt az építőknek egyszerű dolguk, hisz a területet 12 nagy erejű szélvihar sújtotta az építkezés ideje alatt.

Az út a kulturális örökség része, nemzeti turisztikai útvonalként is besorolták, valamint az ,,Évszázad norvég konstrukciója” díjat is megkapta 2005-ben. Sok százezren látogatják, felkapott turisztikai látványosság Norvégiában.

Nem csak a turisták szeretik a látványát, népszerű reklámforgatási helyszín is: az autóipar előszeretettel készítteti itt autóihoz a reklámokat, gyakran épp az oly sokszor előforduló viharok képi hatását felhasználva.

Az Atlanti-óceáni úton való közlekedés egy csodálatos utazás mindenkinek, aki meg akarja tapasztalni a természet és a tervezés egyedülálló kombinációját, akár autóval, akár kerékpárral, akár gyalog.

Kiemelt kép: iStock

Cölöpsétány magasodik a tatai láperdő felett
A Fényes-Forrás Tanösvény és környezete minden évszakban csodás arcát mutatja.
Olvasói sztorik