Mozaik

Kihalás fenyegeti a vetési varjút és a sarlósfecskét is

Pixabay.com
Pixabay.com
A felmérések szerint Európában a madarak 13 százalékát érint a fenyegetettség.

Minden ötödik  madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint, írja a The Guardian nyomán az MTI.

Az Azori-szigetektől az Urál hegyvonulatáig eltűnőben vannak a madarak, amelyek az európai ökoszisztéma sarokpillérei. A legutóbbi, 2015-ös jelentés szerint három faj kihalt Európában: a talpastyúk, a rozsdástorkú guvatfürj és a fenyősármány.

Kapcsolódó
Drasztikusan csökken a madarak száma
Csak az amerikai kontinensről 3 milliárd madár tűnt el.

Az európai madarak 2021-es vörös listája 544 Európában honos madárfaj megfigyelésein alapul, melyeket 54 ország és terület több ezernyi szakértője és önkéntese végzett.

Európában a madarak 13 százalékát fenyegeti a kihalás, további hat százalékuk mérsékelten fenyegetett. Egy faj akkor számít regionálisan kihaltnak, ha minimum öt éven át egyszer sem látták a kontinensen.

Az eredmények riasztóak, de nem vagyunk meglepve. Kifutunk az időből, az óra ketyeg. Nem akarjuk látni a drámai változásokat, amelyek a következő 5-10 évben bekövetkeznek

– mondta Anna Staneva, a BirdLife Európa és Közép-Ázsia vezetője.

A három korábbi, 1994-ben, 2004-ben és 2015-ben kiadott vörös lista összehasonlításából kitűnik, hogy a csökkenés változatlanul folytatódik. 1980 óta milliónyi megfigyelést végeztek a témában.

Az élőhelyek eltűnése, az intenzívebbé váló mezőgazdaság, a források túlzó kihasználása, a környezetszennyezés és a fenntarthatatlan erdészeti gyakorlat okozza a csökkenést, amelyet a klímaválság gyorsít fel.

Ez rendszerszintű fenyegetés, ami szoros kapcsolatban van azzal, ahogy a társadalmunk működik és ahogyan használjuk forrásainkat. Annak a jele, hogy valami komolyan rosszul működik. Meg kell változtatnunk az életmódunkat, ez a kulcsüzenete az eredményeinknek

– emelte ki a szakértő.

Jó hírekkel is szolgál azonban a jelentés, hiszen van néhány faj, amelyek helyzete javult a 2015-ös jelentés óta.

Két fajról, a sztyeppi liléről és a sivatagi poszátáról 2015-ben úgy vélték, kihalt, ám azóta ismét megjelent Európában. A bölömbika, az azori-szigeteki süvöltő és a fakó keselyű esetében a populációk megmentésére tett intézkedések beváltak, és bizonyos ragadozók, mint például a vörös kánya állománya is növekedett a rovarirtók betiltása és a jogi védelem hatására.

Néhány faj egyenesen profitál a melegebb klímából. A nagy goda például a sebezhetőből a nem fenyegetett kategóriába került 2015 óta. Mivel az európai populáció 47 százaléka Izlandon él, megmenekülésük a megnövekedett tavaszi hőmérséklet számlájára írható.

Kapcsolódó
Láthatatlan madarakat örökített meg a brit természetfotós
Ember legyen a talpán, aki megtalálja az állatokat Murphy páratlan felvételein.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik