Mozaik

Megmentik a székely falu híres ferde tornyát

facebook/sükő, a székely ékkő
facebook/sükő, a székely ékkő
Egyes alkalmakkor ma is megkondulnak benne a harangok.

Mostanra csak a robusztus ferde harangtornya maradt meg az 1800-as években épült egykori sükői református templomnak, de ehhez a mai napig ragaszkodnak a helyiek. A torony megőrzése érdekében kezdett munkálatokba a Farcád-Sükő Református Egyházközség, írta a Székelyhon.

Kapcsolódó
Mementó az elsüllyesztett székelyföldi faluért
Hamarosan láthatók lesznek a település víz alatti maradványai.

Felszentelése után a talaj mozgása, illetve egy földrengés miatt folyamatosan romlott az épület állapota, míg az 1970-es évekre annyira rossz lett a helyzet, hogy a hajó részt el kellett bontani. A vastag falakkal rendelkező toronyból lebontottak, de az megmaradt.

Az idők során sikerült új templomot építeni a faluban, de a „sükői ferde toronyként” emlegetett építmény nem maradt funkció nélkül. A mai napig megkondulnak a benne lévő harangok akkor is, ha veszély van a településen, vagy ha éppen rossz idő közeleg közeleg és oszlatni szeretnék a felhőket

– ismerteti a honlap.

A támogatásoknak, illetve a helyiek adományának köszönhetően elkezdődött a torony állagmegőrzése, ami egyebek mellett a tetőszerkezet, illetve a feljáratok felújításából és vakolásból áll, a harangok továbbra is maradnak a helyükön.

Mivel a falu látványossága lett a ferde torony, így hosszú távon gondolkodva ebbéli szerepét is megerősítenék. Szeretnék egyfajta kilátóvá alakítani, ahová a turisták is szívesen felmennének, valamint a környezetét is rendeznék

– nyilatkozta a portálnak Szász Lóránt Levente, a Farcád-Sükő Református Egyházközség lelkésze.

Ez jelentősebb beruházást igényel, így várniuk kell vele, amíg sikerül előteremteni a szükséges anyagi forrásokat. Egyelőre megteszik, amit lehet, és remélik, hogy a mostani munkálatokkal stabil marad az épület.

Sükő Székelyföldön, Hargita megyében, Székelyudvarhelytől 8 kilométerre nyugatra, a Sükő-patak völgyfőjében fekszik.

Kapcsolódó
Több mint ezer éves a Kárpát-medence legrégibb temploma
Talán már akkor a helyén áll, mikor a honfoglaló magyarok belovagoltak a Kárpát-medencébe.
Olvasói sztorik