Mozaik

225 tonna jégből épül a Tátra egyik legkedveltebb látványossága

Facebook / Región Vysoké Tatry - High Tatras Region
Facebook / Región Vysoké Tatry - High Tatras Region

Az már biztos, hogy idén is megépül a szlovákiai Tarajkán a látványos jégtemplom, de hogy lesz-e, aki megnézze, azt még maguk az alkotók sem tudják, írja a magas-tatra.info.

A lap cikke szerint Szlovákiából, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezett 20 jégszobrász dolgozik a téli Tátra egyik legkedveltebb látványosságán, melynek megépítésére közel egy hónapjuk van.

Várhatóan november 19-én nyitják meg a nagyközönség előtt, az idei jégtemplom tematikáját akkor osztják meg a nyilvánossággal.

Az Ótátrafüredre kirándulók egyik kihagyhatatlan célpontja mintegy 225 tonna jégből készül el, a jeget néhány napja Lengyelországból szállították a helyszínre.

Mint írják, a jégszobrászoknak nincs könnyű dolguk, a jég megmunkálhatósága miatt igen alacsony, mínusz 7 Celsius-fokos hőmérsékleten kénytelenek dolgozni, miközben kint a Magas-Tátrában gyönyörű indián nyár van, a külső hőmérséklet napközben egyes napokon tíz fok körül van. A jégtömeg szilárd állapotban tartásához szükséges hőmérsékletet a kupola segítségével, valamint speciális hűtési technológiával sikerül fenntartani, a kupola és a hűtés egész télen megfelelő állapotban tartja a jégből készült attrakciót.

Emlékeztetnek, a jégdóm tavaly is megépült, csakhogy látogató nem volt a járványellenes intézkedések miatt egész tél. Idén abban reménykednek, hogy ez nem ismétlődik meg.

Lucia Blašková, a Magas-Tátrai Regionális Turisztikai Szervezet (OOCR) ügyvezető igazgatója hozzátette, a Magas-Tátra turisztikai szakemberei nem számítanak a tavalyi forgatókönyv megismétlődésére, amikor a lezárás miatt jelentősen csökkent a látogatók száma.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik