Mozaik

Világbajnok a budavári Lovarda tetőszerkezete

MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos
11 országból 80 pályaművet értékeltek a versenyen.

Megnyerte a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) Németországban megrendezett világbajnokságát a Budavári Palotanegyedben nemrég újjászületett Lovarda eredeti formájában újraalkotott, vörös és zöld angol palával fedett tetőszerkezete, tájékoztatta az MTI-t a Várkapitányság.

Kapcsolódó
Szilvásvárad kincse a felújított Lipicai Lovasközpont
A magyar lovassport történetének legnagyobb beruházása valósult meg.

Marburgban rendezték meg a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség világbajnokságát, amelyen négy kategóriában – homlokzat, magastető, lapostető és fémtető – 11 országból 80 pályaművet értékeltek

– olvasható a közleményben, amely szerint a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett Lovarda kontyolt manzárd-nyeregtetőjével a fémtetők kategóriájában szállt versenybe, és hozta el végül a legjobbnak járó elismerést.

A Hauszmann Alajos tervezte épület újjáépítését a Várkapitányság irányította, a vezető tervező Potzner Ferenc, a kivitelező a West Hungária Bau volt, a tetőmunkákat pedig a HOREX Kft. végezte.

Az IFD egy világméretű szakmai szervezet, amely 22 ország 15 ezer tetőfedő cégét foglalja magában. A szövetség 1988 óta rendez tetőfedő világbajnokságot, amelyen Magyarország rendszeresen képviselteti magát

– emlékeztet a közlemény.

Az IFD Awardon idén az európai országok mellett az Egyesült Államok és Kína is képviseltette magát, így nagyon erős mezőnyben indultak a magyar épületek.

A világbajnoki magyar győzelem azért is kiemelkedő, mert hosszú évek óta nem volt erre példa ezen a versenyen

– hangsúlyozza a Várkapitányság.

MTI/Soós Lajos

Mint a közlemény felidézi, az eredeti Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze, a második világháború pusztításai azonban ezt az épületet sem kímélték, és bár a háborús sérülések ellenére megmenthető lett volna, ideológiai okokból a kommunista hatalom 1950-ben teljesen lebontotta.

Az újjászületett Lovardát és közvetlen környezetét, a Stöckl lépcsőt és a Csikós udvar határidő előtt elkészült részeit szeptember közepén adta át a közönségnek a Várkapitányság. Ez a történelmi tér egy évtizedek óta megszűnt, ám rendkívül fontos közlekedési tengelyt nyitott újra a Budavári Palotanegyed Tabán felőli oldalán

– emeli ki a közlemény.

A ma már multifunkcionális rendezvénytérként működő Lovarda újjáépítése során elsődleges szempont volt, hogy az alkotók a lehető legpontosabban, az eredetivel megegyezően kövessék az eredeti terveket.

A 30 méter magas épület csúcsdíszekkel, kupolákkal és ablakokkal díszített, palafedéses bádog tetőszerkezetét a tervezésben és megvalósításban részt vevő szakemberek korhű anyagokból alkották újra.

A tetőre ugyanaz a zöld és vörös angol természetes pala került, amellyel egykoron az egész Királyi Palotát is fedték

– áll a Várkapitányság közleményében.

Kapcsolódó
Közel 300 ló poroszkál az ország első kiváló ménesében
A lótenyésztés nem olyan, mint a csirkenevelés, hogy hónapok alatt vannak eredmények. Itt hosszú évek kellenek a sikerhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik