Életmód

Közel 300 ló poroszkál az ország első kiváló ménesében

A lótenyésztés nem olyan, mint a csirkenevelés, hogy hónapok alatt vannak eredmények. Itt hosszú évek kellenek a sikerhez.

Mint azt korábban megírtuk, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület által Tiszaföldváron szervezett országos hidegvérű ménvizsgán először adták át a Kiváló ménes miniszteri elismerést, melyet Nagy Ferenc, a Homokréti Ménes tulajdonosa vehetett át 2020. szeptember 1-jén. A szakember tizenöt év alatt egy lepusztult tsz-majorból európai szintű hidegvérű tenyésztelepet hozott létre és üzemelteti azt.

Minőségi magyar ménekkel segítik az erdélyi lótenyésztést
A lovak két Kolozs megyei fogadóállomásra és két Hargita megyei tartóhoz kerülnek.

A Tiszazug ismert és elismert vállalkozója, Nagy Ferenc már gyerekkora óta kedveli a lovakat, méneséből kerültek már lovak Szlovákiába, Romániába és Kínába is, írta a szoljon.hu.

A tenyésztő tizenöt éve foglalkozik lovakkal, legelső állata egy sport félvér volt. Ez egyre agresszívabb lett, így eladták, utána érkeztek a hidegvérűek.

Utánaolvastam a lótenyésztésnek, és akkor jöttem rá, hogy ha már lovaim vannak, olyanba áldozzak pénzt, aminek értéke is van. Megvettem egy egész ménest Répáspusztáról. A mostani nyolcvanhét törzsállományú kancámhoz sok százat kellett megvásárolni és eladni, hogy a szaporulat és a genetika a megfelelő formába álljon be

– nyilatkozta a portálnak a kitüntetett szakember.

Nagy Ferenc Vagány nevű ménjét vezeti egy segítő a szemlén a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület országos ménvizsgáján Tiszaföldváron 2020. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/Mészáros János

A vállalkozó Tiszaföldvár határában egy korábbi téesztelepet vásárolt meg, majd újított fel a ménesnek. Jelenleg huszonhárom hektáron közel háromszáz lovat tart. A fekete hidegvérűekből álló ötös fogatának – bárhol is tart bemutatót – csodájára jár a közönség.

Kitartás kell a lótenyésztéshez. Ez nem olyan, mint a csirkenevelés, hogy hónapok alatt vannak eredmények, itt hosszú évek, mire a csikók teljesen kialakulnak. Tíz ménem van, idén még kilencet vizsgáztattam azért, hogy a vonalakat meg tudjam tartani. Egy ménhez tíz kancát párosítunk, hogy lehessen látni, milyenek az ivadékok

– mondta Nagy Ferenc.

Minden évben sok kiscsikó születik a tiszaföldvár-homokréti ménesben. Idén huszonhét látott napvilágot, jövőre több mint hatvanra számítanak. Az idei vírushelyzet miatt az ellés jövőre biztosan belecsúszik a nyárba, márciustól akár júniusig is eltarthat majd.

Kiemelt kép: MTI/Mészáros János

Világörökség lehet a lipicai ló tenyésztése
A nemzetközi kezdeményezés a közös UNESCO-jelölési lehetőségről 2017 végén indult.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik