Mozaik

Gombázni ment a somogyi erdőbe, kivételes felfedezést tett az avarban

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum / Facebook
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum / Facebook

Nem mindennapi felfedezést tett egy gombász a somogyi erdőket járva, ugyanis nem kalaposokat, hanem szobrokat rejtett az erdő mélye Balatonszentgyörgy közelében, a Zala folyótól délre, írja a sonline.hu.

A lap szerint a gombász három Mária és két Szent Katalin szobort látott meg elrejtve az avaron, majd azonnal jelezte a felfedezését a keszthelyi Balaton Múzeumnak.

Az öt szobor végül a Marcali Rendőrkapitányság közreműködésével került be a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeumba.

Vélhetően útmenti kereszt alatt lévő szobrok voltak ezek

– mondta a lap megkeresésére Pál-Simon Kornélia, a Rippl-Rónai Megyei Múzeum muzeológus-művészettörténésze.

Mint fogalmazott, a kereszteket régen még magánfinanszírozásból állították az utak mentén, ezért fontos volt az megvizsgálni, hogy valaki tett -e feljelentést eltűnésük miatt, azonban kiderült: senki sem kereste az öt nőalakot.

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum / Facebook

A megtalálás helyén semmilyen szakrális épület nem állhatott korábban, így biztosan máshonnan származnak a szobrok, tette hozzá a szakember. Mivel mind az öt szobor nőalak, úgyhogy valószínűleg a kereszt mellékalakjaként szerepelhettek.

A szakember szerint a nőalakok 1850 után készülhettek és valószínűleg Somogy északi részén állhattak. A kutatók a megtalált rejtélyes szobrok anyagából indulnak ki, hogy kiderítsék tényleges eredetüket.

Vélhetően Reziből származott az alapanyag, és a szobrok a 19. század második felére datálhatóak. Ebben az időben Keszthelyen és Kéthelyen működött olyan műhely, ahol a mesterek dolgozhattak az alkotásokon.

A szobrok a Rippl-Rónai Emlékházba kerültek, hiszen Rippl-Rónai Ödön gyűjtött ilyen szobrokat, s azok a villa parkjában találhatóak. A Balatonszentgyörgyön talált alakok is itt találnak végleges helyre a tervek szerint, ezzel is gyarapítva a gyűjteményt.

Kapcsolódó
Az ízletes rizike az év gombája 2022-ben
Lezárult az internetes szavazás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik