Mozaik

Ma éjszaka óránként közel 100 hullócsillaggal érkezik az év első meteorraja

MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos
MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos
Közepes sebességűek, nem is mondható túl nagynak az átlagfényességük, azonban ezt mennyiségükkel pótolják.

A január eleji, általában zord időjárás csak ritkán ad lehetőséget arra, hogy az esztendő első csillaghullását, a Quadrantidák meteorjait megfigyeljük. Ennek több oka is van: a raj maximuma mindössze néhány órás, így gyakori, hogy nem a mi régiónk nyeri meg ezt. Ilyenkor gyakran felhős, ködös az idő, illetve a holdfény is be tud zavarni a meteorészlelésbe. Idén ez másként történhet, írja a NatGeo.

Kapcsolódó
Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon
Mindent lefotóznak, ami mozog és a Holdnál közelebb kerül a Földhöz.

2022-ben azonban ideális időpontban várható a maximum: január 3-án este, 21 óra 40 percre várható a meteorraj, melynek 4-6 órányi idő öleli át a maximumát.

A Quadrantidák esetében a maximum idejének kiszámítása igen pontos, így bátran megbízhatunk benne. Idén az is hatalmas szerencse, hogy épp holdmentes éjszakánk lesz, így a megfigyelés lehetősége egyedül az időjáráson múlik majd

– olvasható a portálon.

A radiáns ekkor még alacsonyan jár az észak-északkeleti ég alján, vagyis az ilyenkor érkező meteorok száma kisebb lesz, de hosszabb, látványosabb utat járnak majd be az égen.

Az éj előrehaladtával a radiáns emelkedik, így egyre többet és többet láthatunk a meteorokból.

A Quadrantidák közepes sebességűek, nem is mondható túl nagynak az átlagfényesség, azonban ezt mennyiségükkel pótolják e meteorok. A maximum néhány órája alatt óránként több tucat hullócsillagot ad a raj, ez az este elején körülbelül 40 meteor lesz, ám éjfél körül már 70-80, de akár ennél kicsit több is lehet.

Amennyiben az időjárás engedi, érdemes egy kicsit kimenni és megcsodálni ezt a meteorrajt.

Kiemelt képünk hosszú expozíciós idõvel készült felvétel a Quadrantidák meteorrajról az észak-spanyolországi Comillasban álló Szt. István-kápolna fölött  2018. január 4-ére virradó éjjel.

Kapcsolódó
Három meteorit csapódott be Nógrádban
Az egyik sóderlapátolás alkalmával került elő Salgótarjánban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik