Mozaik

Betiltották a horgászatot a népszerű gyékényesi tavon

Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület/Facebook
Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület/Facebook
Az ország egyik legjobb adottságokkal rendelkező horgászvizén a jegyértékesítés is leállt.

Leállt a jegyértékesítés Gyékényesen, ahol a kormányhivatal visszavonta a helyi horgászegyesület halgazdálkodási jogát, így pár napja nem lehet jegyet váltani a Somogy megyei bányatóra, írta meg a pecaverzum.hu.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztálya, mint halgazdálkodási hatóság a Gyékényesi Kavicsbányató halgazdálkodási vízterület halgazdálkodásra jogosultját törölte, ezért az illegális halászati és horgászati tevékenység felszámolása miatt általános halászati és horgászati tilalmat rendel el hivatalból

– áll a hivatalos közleményben.

A népszerű bányatónál kialakult helyzettel kapcsolatban a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület, illetve a Mohosz is közleményt adott ki.

Kapcsolódó
Horgászati hungarikummá tennék a kecsegét
Jelenleg Magyarországon a kecsege jogszabály alapján nem fogható halfaj.

Az Agrárminisztérium érvénytelenítette a közte és a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület között 2017 óta fennálló, működő haszonbérleti szerződést. A hatóság az érvénytelenséget arra alapozta, hogy a Dráva Kavics és Beton Kft. a szerződés felbontását kérte, tekintettel arra, hogy az előhaszonbérletre jogosult Dráva Kavics és Beton Kft-nél 2017-ben képviseletre nem jogosult álképviselő írta alá a felmondó nyilatkozatot

– olvasható az egyesület közleményében, amelyben azt is írják, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal mint illetékes halgazdálkodási hatóság felfüggesztette a civil szervezet halgazdálkodási jogát.

A fentiekre tekintettel a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület horgászjegyet értékesíteni nem tud, sem papír alapon, sem az online rendszerben.

A Mohosz hivatalból értesült arról, hogy az Agrárminisztérium tájékoztatta a Somogy Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztályát, miszerint a Gyékényesi Kavicsbányatóra vonatkozó haszonbérleti szerződés érvénytelen. Szintén értesült arról, hogy a hatóság a nyilvántartásából a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesületet mint a halgazdálkodási vízterület halgazdálkodásra jogosultját 2022. január 24-i keltezésű határozatával törölte. A határozat alapján a döntés a közléssel végleges, ellene fellebbezésnek helye nincs, ugyanakkor a döntés közlésétől számított 30 napon belül annak bírósági felülvizsgálatát lehet kérni jogszabálysértésre hivatkozással a Somogy Megyei Kormányhivatallal szembeni kereset indításával

– adott ki közleményt a Mohosz, amiben jelezte azt is, a Mohosz és a horgászok közös érdeke, hogy mielőbb helyreálljon a normál működési rend Magyarország egyik legjobb adottságokkal rendelkező horgászvizén, ezért a horgászszövetség már az értesítés napján felkérte a többségi tulajdonos, a Dráva-Kavics és Beton Kft. képviselőit, hogy a halgazdálkodással, horgászattal kapcsolatos terveikről egyeztessenek a területileg illetékes tagszövetséggel.

A Mohosz célja egyértelmű: legkésőbb a horgászidény kezdetére a halgazdálkodási hasznosítás visszaállítása, felelős, átlátható, lehetőleg horgászszervezeti működtetés biztosítása, a vízterület bevonása a versenysportba és horgászturisztikai fejlesztésekbe.

Kapcsolódó
Újra kifogták a híres gyékényesi pontyóriást
A szerencsés horgász idén már másodszor csalta horogra Bukót.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik