Mozaik

Toszkánában nagyon korán kivirágoztak a barackfák

pixabay
pixabay
A virágzás csaknem két héttel korábban következett be mint tavaly.

A fagyok hiánya és az enyhe, néhol kifejezetten meleg, akár a 20°C-os napi csúcsot is meghaladó időjárás hatására Dél-Olaszországban, Bari környékén virágozni kezdtek a kajszi- és őszibarack-ültetvények, de Toszkána egyes részein is a szokottnál korábban éledeznek a barackfák, írta a Fruitveb.

Kapcsolódó
Fáklyák melegével mentik a virágzó barackfákat a Balatonnál
Országos viszonylatban nagy károkat okozott már a március végi fagy.

A virágzás csaknem két héttel korábban következett be mint tavaly, és félő, hogy az egyre gyakrabban érkező márciusi fagyok komoly károkat okoznak majd ezekben az ültetvényekben, elsősorban a korai fajtáknál.

A dél-olasz régióban az egyetlen bevett védekezési mód a fagyok elleni védekezésre, hogy szalmát halmoznak fel a fák körül, és meggyújtják. Az északi ültetvényektől eltérően Bari környékén nincsenek fagyvédelmi berendezések, hiszen eddig nem is kellettek.

Korai virágzást jelentettek a sokkal északabbra fekvő Toszkánából is, ahol már tavaly is 70%-os, 250 millió euró körüli terméskiesést okoztak részben a márciusi, de főleg az áprilisi fagyok.

Ebben a régióban a gyümölcstermesztők körében egyre jobban terjednek a különböző fagyvédelmi megoldások, elsősorban a fagyvédelmi öntözés.

Kapcsolódó
Megtizedelték a fagyok a magyar barackot
Nem kizárt a drágulás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik