Mozaik

Börtön is járhat az illegális agancsgyűjtésért

mti/varga györgy
mti/varga györgy
Tilos az engedély nélküli agancsgyűjtés.

Ezekben a hetekben hullatják fejdíszüket a szarvasbikák, így sokakat vonzanak a természetbe a levetett agancsok. Fontos tudni: ezek gyűjtése csak az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezet hozzájárulásával történhet, írta az Országos Sajtószolgálathoz (OS)eljuttatott közleményében Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Kapcsolódó
Két kapitális gímszarvasbikát terített le egy dán bérvadász Molnaszecsődön
A vendégvadász négy napot töltött Vas megyében.

Az engedély nélküli gyűjtés legalábbis szabálysértés, de akár a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerinti lopásnak is minősülhet. Bizonyos esetekben – ha valaki szándékosan hajtja a vadat – több százszer forintos vadvédelmi bírság is kiszabható az illegális agancsozásért a Vadgazdálkodási törvény értelmében, sőt megvalósulhat a szintén Btk. szerinti, börtönnel is sújtható állatkínzás is.

Az illegálisan gyűjtött agancs felvásárlása pénzmosás (korábban: orgazdaság), amelyet ugyancsak szigorúan büntet a Btk.

A télen nagyobb – akár több százas – csapatokba verődő szarvasok a zavarástól, ijedtségtől nappal is mozoghatnak, elhagyhatják búvóhelyüket, nagyobb távolságokat tehetnek meg, ami a közúti közlekedés biztonságát is komolyan veszélyezteti.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete, kéri a természetjárókat és az agancsgyűjtés iránt érdeklődőket: ismerjék meg a vonatkozó szabályozást és tartsák be az előírásokat! Ez a vadállomány, a tervszerű vadgazdálkodás, a lakosság és a természetkedvelők érdeke is.

Kapcsolódó
10 ezer éve kihalt óriásszarvas agancsait fogták ki egy tóból
Néhány éve ugyanebben a tóban egy alsó állkapocs is előkerült.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik