Mozaik

Újra lehet harcsát fogni a Tisza-tavon

facebook/tisza-tavi sporthorgász/Nyika Sándor
facebook/tisza-tavi sporthorgász/Nyika Sándor
A műcsalik, élő és élettelen kishalcsali, a haldarabok, valamint a vertikális módszer használata most is tilos.

Véget ért a harcsa november 15-től február 28-ig tartó szigorú védelme a Tisza-tavon. Március 1-től újra szabad harcsára horgászni, bizonyos szabályok betartása mellett, írta közleményében a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Kapcsolódó

Március elsejétől véget ért az a szigorú védelem, ami a Tisza-tó vermelő harcsáit óvja. Mivel azonban ettől a naptól kezdődött a süllő, a kősüllő, a balin és a sügér fajlagos tilalmi időszaka, a csukáé pedig már február 15. óta tart, a harcsázás kizárólag olyan módszerekkel engedélyezett, amelyek kizárják ezen halfajok példányainak megfogását.

A műcsalik, élő és élettelen kishalcsali, a haldarabok, valamint a vertikális módszer használata tilos

– fogalmaznak.

Február 28-án véget ért tilalmak

A Tiszavalki- és a Poroszlói-medencében november 15-től február 28-ig horgászni csak természetes csalival és egyágú horoggal engedélyezett, a pergetés, valamint az ólomba öntött, a két- és háromágú horog használata kizárólag az Óhalászi-Holt-Tiszán, a Füredi-Holt -Tiszán, a Nagy-Morotván, a Hordódi-Holt-Tiszán, az Örvényi-Morotván, a IX és VI-os számú öblítőcsatornán, és a Szartos-árkon engedélyezett.

Ezen kívül november 15-től február 28-ig tartott a vermelő halállományok védelme érdekében a szonár használati tilalom.

A vermelő kíméleti területek tilalma: a Dühös-lapos vízterülete, azaz a 33-as főút hídja (Eger patak hídja), ettől a hídtól a rábolyi gátőrházig az Eger-patak medrének bal széle, a kereknád, a gémeskút és a Bocskoros híd által határolt terület. Ezen kívül a Tisza-folyón a 407-409 fkm közötti szakasz, a Katamarán kikötő belső kikötő bejárata-423 fkm, és a 434-435 fkm közötti szakasz.

Ezeken a területeken november 15-től február 28-ig mindennemű horgászat és a tartózkodás tilos, csak az áthaladás engedélyezett.

Kapcsolódó
50 éves halszörnyet fogtak a Hortobágyon
A horgász állítja, 3 méteres harcsát is látott már a tóban, a mostani 257 centis volt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik