Mozaik

Újra közlekedik a hortobágyi kisvasút

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Március 12-13-14-15-én újra közlekedik a Hortobágyi Nemzeti Park keskeny nyomtávú kisvasútja a Hortobágyi halastavak között, adta hírül a park a honlapján.

A kisvasút tavaly az októberi nemzeti ünnep hétvégéjén a hatalmas érdeklődésre való tekintettel még közlekedett, de október 25-től korlátozásokat vezettek be a pálya- és partvédelmi felújítási munkálatok miatt, ezért leállították a közlekedést.

A friss tájékoztatás szerint a márciusi hosszú hétvégétől az előszezoni menetrend kihirdetésével megindul a vasúti közlekedés.

A jegypénztár nyitva tartása és a Hortobágy-halastavi Kisvasút menetrendje alábbiak szerint alakul.

Március 12-31., április, május, június:

  • kedd-péntek: előzetes bejelentkezéssel
  • szombat-vasárnap: 10.00,12.00, 14.00
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Wikipedia szerint a kisvasút létrejötte a környékén található halastavakhoz kötődik. A mesterséges tavakat kifejezetten a haltenyésztésre alakították ki a 19. században. Ezeknek a kiszolgálására létesítettek egy kisvasutat 1915-ben, lóvontatással. Feladata befele irányba a haleledel, míg visszafelé a kifogott halak szállítása volt, utasokat nem szállított. Kiépülése fokozatosan történt, a hálózat legnagyobb hossza körülbelül 35 km volt, behálózva a halastavakat és összekötve a őket a Debrecen–Füzesabony-vasútvonallal.

A vasút később kis teljesítményű dízelmozdonyokat kapott, amelyikből az egyik motoros vontató máig megtalálható a vasúton. A motorizációval a teherszállítás fokozatosan átkerült a közútra, a kisvasút pedig feladat nélkül maradt és megkezdődött a felszámolása.

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) viszont meglátta benne a turisztika lehetőségét, az utolsó szakaszt megmentették a felszámolástól és megindult a felújítás. Az első utasokat szállító szerelvény 2007-ben indult el, akkor még csak a MÁV Hortobágyi Halastó megállóhelye és a 6-os számú halastó között. A turisztikai felhasználás sikeresnek látszott, így a vonalat visszahosszabbították a legnagyobb, Kondás nevű halastóhoz, ahol magaslest és halastavi tanösvényt is építettek.

A tanösvény végállomása a Kondás-tónál van, ahol egy pallóúton a betekintő állomásokon pedig a természetes élőhelyén közelebbről lehet találkozni a hortobágyi madárvilággal.

A kisvasút újraindításával egy időben egyébként újra lehetőség nyílik a halastavak közötti gyalogos túrázásra, miután a pályafelújítási munkálatok első szakasza lezárult.

Kapcsolódó
Teljesen átszabják Hortobágy főterét
Az uniós pályázaton nyert 3 milliárd forintból felújítják a pásztormúzeumot és a vásártér is teljesen megújul.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik