Mozaik

43 gólyát engedtek szabadon a Hortobágyon

facebook/hortobágyi madárkórház
facebook/hortobágyi madárkórház
A különleges ünnepségen mindenki testközelből ismerkedhetett meg a madarakkal.

A Hortobágyi Madárparkban több mint negyed évszázada köszöntik kokárdás gólyák a nemzeti ünnepet. Ezek a “legmagyarabb” madarak, hiszen vonulásuk két nemzeti ünnepünkhöz kötődik: augusztus 20-án mennek és és március 15-én jönnek haza, írta a Dehir.

Kapcsolódó
Megérkezett az Alföldre az első gólya
A fehér gólyák általában Sándor napja (március 18.) után, az első meleg, déli légáramlatokkal érkeznek vissza magyarországi költőhelyeikre.

Idén sem történt ez másként: a március 15-i hosszú hétvégén 43 gyógyult és megerősödött gólyát engedtek szabadon a telelésükből folyamatosan hazatérő társaikhoz.

Csak egy ragasztószalag rögzítette a nemzeti színű szalagot a gólyákon, hogy elengedésük után azonnal leessen, ne zavarja a madarakat a repülésben.

A jégkorszak óta a madarak tudják, hogy el kell menni a meleg után és vissza kell jönni. Őket fújják a szelek. Most a böjti szelek hozzák Afrikából őket, a meleggel együtt

– mondta a portálnak dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője.

A különleges ünnepségen mindenki testközelből ismerkedhetett meg a madarakkal. A legszerencsésebbek a szabadon engedésben is részt vehettek.

Kapcsolódó
Kiderült, honnan érkezett az idei egyik első gólya
Az Afrikából érkezőkre még várnunk kell egy kicsit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik