Mozaik

Aggodalomra ad okot az első gólya korai érkezése

Vörs Önkormányzata
Vörs Önkormányzata
Kele általában február elején szokott megérkezni Vörsre, ezúttal január 24-én landolt fészkében.

Mindenki meglepetésére január 24-én hajnalban visszatért teleléséből, megérkezett az ország első gólyája, Kele. A Somogy megyei község, Vörs már hozzászokott a korai érkezőkhöz, hiszen 2011-ig 14 éven keresztül Charlie volt az első hazatérő. A Tüskevár ABC mellett található fészekbe 2020-tól Kele, Charlie egyik fiókája, tér vissza, idén pedig ismét a tavasz első hírnökeként vette birtokba a családi fészket.

A gólyát, ahogy az ABC-t is, Fekete István emlékére nevezték el, ugyanis az író közvetlenül a fészek mellett, a vörsi templomba járt az Úrnapi misére. Kele általában február elején szokott érkezni, így a helyieket is meglepte mostani nagyon korai érkezése.

Kapcsolódó

A Telelő Gólyák – Gólyateleltetés Facebook oldal minden évben különösen figyel az itt telelő és korán visszatérő madarakra. Kele kapcsán az öröm mellett azonban némi aggodalomra ad okot a korai érkezés.

A tél még javában tart, sőt kifejezetten hideg időszak van, és ez folytatódni fog a következő napokban is. A kemény mínuszok erősen legyengíthetik a vonulásban egyébként is megviselt madarat.
A településen élőket KÉRJÜK, hogy SÜRGŐSEN próbálkozzanak a madár ETETÉSÉVEL! Ha elsőre nem sikerül, nem szabad feladni

– olvasható a Facebookon közzétett gondolatsorban.

Külön érdekes tény, hogy Kele a régebben Vörsön fészkelő és szintén korán érkező Charlie gólya egyik fiókája.

Ez önmagában nem lenne meglepő, bár az is ritkaság, hogy egy fióka arra a településre tér vissza, ahol kibújt a tojásból. Kele esetében, a fészek is ugyanaz, ahol felnőtt. Általában a természet úgy “rendezi” a dolgokat, hogy véletlenül se kerüljön sor beltenyészetre. Most kivételt tett

– fűzték hozzá.

Reméljük a madárnak nem okoz gondot a hideg, és a község segítségével könnyedén átvészeli a következő hetek időjárását. Isten hozott itthon, Kele.

Kapcsolódó
Tizedszer tért vissza egy török halász hajójára Yaren, a fehér gólya
A férfi azt mondja, három gyermeke van, a madár a negyedik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik