Mozaik

Hétfő óta ég az erdő az Upponyi-hegységben

facebook/bnpi/ Bartha Csaba
facebook/bnpi/ Bartha Csaba
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén az országos tűzgyújtási tilalom ellenére is mindennaposak a tűzesetek.

Bár jó két hete országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, úgy tűnik ez nem mindenkit érdekel. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) természetvédelmi őrei például az igazgatóság működési területén naponta segítenek egy-egy tűz továbbterjedésének megakadályozásában és a tűz eloltásában.

Kapcsolódó
Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A jelek szerint ez a segítség most kevés, mert az Upponyi-hegységben található és a BNPI-hez tartozó Tarna-Lázbérci Tájvédelmi Körzet talán eddigi legnagyobb erdőtüzével állnak szemben a tűzoltóság és az igazgatóság munkatársai Borsodbóta, Nekézseny, Sáta környékén.

A tűz terjedését hétfő óta nem sikerül megfékezni

– írták március 24-i Facebook posztjukban.

A gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma. A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a tűz nemcsak fiatal erdőtelepítéseket, erdőfelújításokat veszélyeztethet, hanem a 4-5 méter magas fiatalosokat is. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést

– tájékoztattak.

A térségben Bartha Csaba, a Tarna-Lázbérci Csoport csoportvezetője készítette a bejegyzésben közzétett fotókat.

Kapcsolódó
Szélsőségesebb erdőtüzekre kell készülnünk a jövőben
A század végéig mintegy 50 százalékkal nő az extrém erdőtüzek száma, írta jelentésében az ENSZ.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik