Mozaik

Újabb öt megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat

nébih
nébih
A tűzgyújtási tilalom betartásával hatalmas erdőterületeket óvhatunk meg a pusztulástól.

A hűvös, csapadékszegény időjárás miatt 2022. március 5-től újabb öt megyére – Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Szolnok – terjesztette ki a hatóság a tűzgyújtási tilalmat. A korábban elrendelt korlátozás változatlanul érvényben marad hazánk hat megyéjében, írta közleményében a Nébih.

Kapcsolódó
Környezetszennyező és az egészségre is ártalmas az avarégetés
A vizes avar és kerti zöldhulladék égetése során számos káros anyag kerül a levegőbe.

A hűvösebb időjárás és a szórványos csapadék mellett számottevő, országos csapadék továbbra sem volt. Nem segíti a tűzkockázat csökkenését az élő biomassza kifejlődése, valamint a holt biomassza 10 százalék alatti nedvességtartalma sem, ezért – a meglévőkön kívül – Magyarország további öt megyéjében indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom életbeléptetése.

Ezenkívül a hatóság fenntartja a régebben elrendelt tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben

– írják.

A Nébih felhívja figyelmüket, hogy a tűzesetek nagy részét a gondatlan és szándékos emberi gyújtogatás okozza, ami első lépésben nádasokat, gyepterületeket érint, de ezek a tüzek ugrótűz formájában akár az erdőterületekre is könnyen átterjedhetnek.

Különösen a fiatal erdőfelújítások és erdőtelepítések veszélyeztetettek. Felelős magatartásunkkal és a tűzgyújtási tilalom betartásával hatalmas erdőterületeket óvhatunk meg a pusztulástól

– fogalmaznak a közleményben.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó
Tudjátok, hogy egy kupac avar 6 órás égetése mivel egyenlő? Döbbenetes!
A hulladékégetés veszélyes üzem. Nem csupán környezetünket terheli, hanem egészségünkre is ártalmas.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik