Mozaik

Drágult a tojás, húsvéti menüsor azonban nincs nélküle

pixabay.com
pixabay.com
Akár 5-10 forinttal is nőhetett a darabára.

Húsvét közeledtével egyre jobban keresik az emberek a friss, házi tojást, többen veszik meg közvetlen a termelőktől vagy piacokon. Az ár emelkedett, erre a takarmányárak miatt is szükség volt. A Magyar Baromfi Termék Tanács szerint azonban még mindig nem a nekik nyereséges áron értékesítenek a termelők, írta meg a tvkeszthely.hu.

Kapcsolódó
Melyik tojást vegyem? Tudatos vásárlók is mellényúlhatnak
Így vezethetők félre a gyanútlan vásárlók.

A 37-45 forintosok mellett a nagyobb tojásokat 50, 55 vagy akár 65 forintért lehet megvásárolni a keszthelyi piacon. A vásárlók egy része elfogadóbb ezzel, hiszen a húsvéti menüsorhoz elengedhetetlen a tojás. És egyébként is ez az az élelmiszer, amit napi szinten fogyasztanak az emberek.

A forgalom nem változott, muszáj megvenni a tojást. Maximum megpróbálják az emberek, hogy az olcsóbból vesznek. Aki eddig 50 forintért vitte, az most is 50 forintért viszi, de az már egy olcsóbb, kisebb méretű tojás

– mondta Gergely Pál eladó.

A termelőknek is emelni kellett az árakon. A takarmányárak, az ukrán-orosz háború, az üzemanyag-, a munkaerő-, és a csomagolóárak mind hatással vannak az árra, emiatt akár 5-10 forinttal is nőhetett a tojás darabára. Gazdaságilag azonban még így sem éri meg sok gazdának.

A házi tojást azonban érdemes vásárolni. Rengeteg jótékony hatása van. Mivel gazdag Omega-3 zsírsavakban, B12 és D-vitaminban, kiváló az agy karbantartásához. Magas fehérjetartalma miatt segíti az izomépítést. Kutatók arra is rámutattak, hogy antioxidáns hatásai csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, valamint megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket is.

Kapcsolódó
Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen
Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik