Mozaik

Napraforgóolaj-hiány miatt megváltoztatják a recepteket

pixabay
pixabay
Napraforgóolaj-hiányhoz vezethet a járvány, a brit gyártóknak más összetevő után kell nézniük.

Napraforgóolaj-hiányhoz vezethet a háború, a brit gyártóknak már más összetevő után kell nézniük.

Nagy-Britanniában már csak néhány hétre elegendő napraforgóolaj van raktáron, az ukrán háború miatt pedig nem számíthatnak utánpótlásra, így a csipszek és a müzliszeletek gyártóinak alternatív megoldások után kell néznie – olvasható az Infostarton.

Ukrajna és Oroszország szállítja a világ napraforgóolaj-mennyiségének 80 százalékát, a háború pedig komoly hatást gyakorol az utánpótlásra ezen a téren is a Sky News cikke szerint.

Kim Matthews, a legnagyobb brit napraforgóolaj-forgalmazó cég, az Edible Oils kereskedelmi igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a hiány több mint egy évig is eltarthat ebből a legnagyobb mennyiségben használt olajfajtából.

Az ukrán gazdáknak most kellene elvetniük a magokat az októberi és novemberi betakarításhoz. Nyilvánvaló, hogy ez nem fog megtörténni… valószínűleg lemaradunk a szezonról, így akár 12-18 hónapig is hatással lehet ránk a háború
– fogalmazott.

A hiány miatt egyes termékek, többek között a csipszek és müzliszeletek gyártói kénytelenek voltak módosítani receptjeiket, és a napraforgóolajat finomított repceolajjal helyettesíteni. Ez ugyanakkor nem feltétlenül látszik majd az érintett termékek címkéin, amiről fontos tudnia a fogyasztóknak.

A repceolaj mint allergén rizikója alacsony, de érdemes ebben az időszakban a címke szerint napraforgóolajat tartalmazó termékeket úgy kezelni, mintha a repceolaj is fel lenne tüntetve az összetevők sorában.

Napraforgóolajat a kenyér, a kekszek és a majonéz készítésekor is felhasználnak, így a változások ezeket a termékeket is érinthetik.

Kapcsolódó
Soha ne önts égő olajra vizet! Nézd meg, mi történik
A konyhai balesetek többsége a hirtelen, ösztönből való túlkapásokból ered. Ilyen az égő olaj oltása is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik