Mértékletességgel elkerülhető a húsvéti élelmiszerpazarlás

Törekedjünk rá, hogy a finomságok egy része ne a szemétben végezze.
Kapcsolódó cikkek

A magyar háztartások 300 000 tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amivel fél millió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. Ez a tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is. Ez különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja húsvét alkalmából összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amikre ha odafigyelünk, mérsékelhető a vendégvárással járó élelmiszerpazarlás.

Kapcsolódó
Elképesztően sok élelmiszer kerül a szemétbe
A magánháztartásokban dobnak ki legnagyobb arányban élelmiszert: 11 százalék kerül a kukákba.

A nagyböjt visszafogottságról és mértékletességről szóló időszakát követően a húsvét egy olyan, hagyományokban gazdag ünnepünk, amelynél különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal. Ráadásul sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni, akár a húsvétvasárnapi ebédnél is.

A Nébih Maradék nélkül programja csokorba szedte, mire érdemes figyelni, hogy mindezek ellenére elkerüljük az élelmiszerpazarlást, és idén egy kicsit fenntarthatóbb legyen a locsolkodás.

A húsvéti készülődés jegyében egy rendhagyó felhívással is készül a hivatal.

Tojásfestő és locsolóvers-író pályázatot hirdet a Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési programja. A Maradék nélkül program Húsvét zöldítő hímes-rímes című pályázatára a tojásfestés és a kreatív időtöltés kedvelői alternatív technikákkal elkészített – például élelmiszerhulladékokkal színezett – alkotásokkal pályázhatnak, míg a locsolkodók élelmiszerpazarlás-megelőzéssel kapcsolatos rímeket vethetnek az értékes nyereményekért.

A pályaműveket április 17-ig várják fénykép, valamint videó formájában. A nyerteseket Facebook szavazáson választja ki a közönség. A pályázat részletei a maradeknelkul.hu oldalon érhetők el.

Kapcsolódó
Így is lehet harcolni az élelmiszerpazarlás ellen
Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét, tiszteljük és ne ítélkezzünk az ételünkről.