kmnpi/csathó andrás
Mozaik

Rejtőzködve él a gyepek és a rétek éjszakai vadásza

Érdekes szokása, hogy az ürgejáratokból épít magának otthont.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén is élnek molnárgörények. Bár rejtőzködő életmódot folytatnak, időnként mégis szem elé kerülnek, tájékoztatott a nemzeti park.

Kapcsolódó
Rejtőzködő ragadozót figyeltek meg az alföldi pusztán
Ritkán látható apró, nyári bundás hermelin bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

Az 1970-es években Magyarországon az aranysárga bundájú molnárgörény még egyáltalán nem számított ritka állatfajnak. A hörcsög- és ürgepopulációk környékén gyakran lehetett vele találkozni, mivel fő táplálékát éppen ezek a rágcsálók képezik. Kikaparja a földből a güzüegereket és a pockokat is, s ezzel nagy hasznot hajt a gazdálkodóknak. Időnként kisebb madarakat, sőt gyíkokat is megfog.

Állománya elsősorban azért fogyatkozott meg, mert jóval kevesebb a határban az ürge és a hörcsög.

Ráadásul a molnárgörény gyakran áldozatul esett a hörcsögöknek kirakott csapdáknak, és természetes ellenségei, a rókák és a ragadozó madarak is tizedelték állományát.

Ez a védett emlősfaj leginkább a nyílt mezőgazdasági területeket, gyepeket, hátas feketeföldeket kedveli. Érdekes szokása, hogy az ürgejáratokból épít magának otthont. Kitágítja azokat, s a két-három méter hosszú járat végén egy katlant alakít ki magának, melyet aztán szénával, tollal, szőrrel kibélelve tesz kényelmes otthonná. Itt még a téli hidegben is komfortosan érezheti magát.

A molnárgörény nagyon rejtőzködő életmódot folytat, éjszaka vadászik.

A házi görénytől eltérően kifejezetten kerüli az embert, nem merészkedik be a lakott területekre. Legnagyobb eséllyel március elején, a párzási időszakban találkozhatunk vele, ilyenkor nappal is jobban előmerészkedik. Általában négy-öt kölyköt nevel fel, melyek 6-7 hónapos korukban válnak önállókká.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon az elmúlt másfél évben öt adat van molnárgörényekről, sajnos, ebből kettő az utakon elütött példány volt. A megfigyelésekből arra következtethetünk, hogy ebben a térségben is lassú növekedésnek indult, így stabilizálódott az állományuk.

Kapcsolódó
Örülnek a gazdák a csicsergő pusztai görényeknek
A Csanádi pusztákon vadásznak, számuk folyamatosan növekszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.