Mozaik

Idén jóval drágábban sörözhetünk

Pixabay
Pixabay
Alig lett vége a koronavírus okozta negatív hatásoknak, a söripar újabb kihívásokkal kell, hogy szembenézzen: a magas energiaárakkal - írta az Agrofórum.

A német sörfőzők április 23-án ünnepelték a német sör napját, de a hangulat a jelenlegi helyzet miatt visszafogott volt. Attól tartanak, hogy újabb csapással kell szembenézniük, mely egyrészt a fogyasztói árak jelentős emelkedését, másrészt a kisebb sörfőzdék ellehetetlenülését hozza magával.

Sajnos hozzászoktunk a szűk keresztmetszetek szállításához és a költségek növekedéséhez. A koronavírus-válság már eddig is súlyosan érintette a söripart. De ami most történik, az túlmutat minden dimenzión: példátlan mértékű árnövekedést tapasztalunk a nyersanyagok, a csomagolás, az energia és a logisztika terén.

– mondta Holger Eichele, a Német Sörgyártók Szövetségének vezérigazgatója.

Kiemelten nagy áremelkedéssel kell számolniuk a sörmaláta és az üveg beszerzésénél – mind a korábbi, mind az új szerződések esetében. De nem is mindig egyszerű beszerezni az alapanyagokat. Mindezek a kisebb sörfőzdéket sújtják leginkább, akik már a vírushelyzet alatt is nehezen maradtak talpon.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a sörfőzdék többsége gázüzemű működésre állt át, így a gázellátás esetleges leállítása, csökkenése esetében kénytelenek lesznek a gyártást leállítani vagy mérsékelni.

A Német Sörgyártók Szövetsége szerint még jóval a járvány előtti szint alatt vannak és lesznek az eladási számok, de a csapolt sör üzletágban már látható a javulás.

Kapcsolódó
Lelkes fogyasztóból győztes sörfőző lett a hűség városban
A családjának főző amatőr receptjével készül a Sopron Sörgyár idei meglepetése.
Olvasói sztorik