Mozaik

Két év után visszatér a világ legnagyobb sörfesztiválja

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons
Két év után idén újra megtartják az Oktoberfestet - jelentette be Dieter Reiter müncheni polgármester.

A nagy hagyományú és óriási tömeget vonzó sörfesztivál létszámkorlátozás nélkül lesz látogatható szeptember 17. és október 3. között – írja az MTI.

A világ legnagyobb népünnepélye évente hatmillió látogatót vonzott a pandémia előtt, 2020-ban és 2021-ben azonban elmaradt a járvány miatt.

Kapcsolódó
Világhírű sörversenyt nyert a Rettegett Iván
Rettegett Iván aranyérmet, míg Bandibá’ egy amerikai IPA típusú sör az ezüst érmet szerezte meg a versenyen.

Esküvőből lett sörfesztivál

Az Oktoberfest története tulajdonképpen egy esküvővel kezdődött: 1810. október 12-én Lajos trónörökös herceg (a későbbi I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt, és München egész lakossága hivatalos volt az ünnepségre. A müncheni városfal melletti réten nagyszabású lovasversenyt hirdettek az esküvő alkalmából. Azóta hívják azt a mezőt Theresienwiesének („Terézia-mező”).

Mivel Lajos királyt nagyon érdekelte az antik Görögország, azt javasolta, hogy az eseményt az antik olimpiai játékok mintájára rendezzék. Így az első Oktoberfest túlnyomóan sportos jellegű volt. A bajor királyi udvar a lakosság legnagyobb örömére úgy döntött, hogy a lovasversenyt a következő évben is megismétlik.

A 19. század végére az Oktoberfest egyre inkább a mai népünnepélyhez kezdett hasonlítani. Hosszabb ideig tartott, és inkább a még kellemesen meleg szeptemberre időzítették, csak az ünnepség utolsó hétvégéje nyúlik át októberbe.

1880-tól engedélyezte a városvezetés a sör árusítását, és 1881-ben nyitott ki az első sültcsirke-árus. Azért, hogy több ülőhelyet tudjanak biztosítani a látogatóknak, és termet a zenekaroknak, a sörfőzdéket nagy sörsátrakba helyezték át. Ezzel egyidőben a fesztivál egyre több mutatványost és körhintást vonzott, akik a hangulat fokozásáról gondoskodtak.

A 200 éves múltra visszatekintő rendezvény életében eddig csak a háborús idők okoztak hosszabb szüneteket.

Hasonló mennyiségű ember egyre több sört iszik

MTI

Kapcsolódó
7+1 ok, amiért érdemes sört inni
Természetesen fontos szempont a mértékletesség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik