Mozaik

Kánikulát hoznak a fagyosszentek

pixabay
pixabay
Május 25-én viszont Orbán még okozhat meglepetést.

Amíg március 18-án, 19-én és 21-én a néphagyomány szerint Sándor, József és Benedek zsákban hozhatja a meleget, addig május 12-13-14-én a népi megfigyelések alapján izgalmasabb kérdés adódik: vajon Pongrác, Szervác és Bonifác, azaz a fagyosszentek milyen időjárással lepnek meg bennünket?

Kapcsolódó
Fáklyák melegével mentik a virágzó barackfákat a Balatonnál
Országos viszonylatban nagy károkat okozott már a március végi fagy.

Évszázados paraszti tapasztalat szerint ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti

– írja Bálint Sándor Ünnepi kalendáriumában.

Úgy tűnik, idén a gazdáknak nem kell izgulniuk, hogy a fagyosszentek okoznak-e károkat okoznak a földeken, sőt az Országos Meteorológiai Szolgálat május 8-án közzétett országos, középtávú előrejelzéséből kiderül, hogy kánikulát idéző melegre számíthatunk.

30 fok fölé emelkedhet a hőmérő higanyszála

Május 12-én, csütörtökön napsütéses idő várható csapadék nélkül, bár többfelé megélénkül, az északkeleti megyékben meg is erősödhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb 26 és 31 fok között várható.

Pénteken egy hidegfront hatására erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, elszórtan kialakulhat záporeső, zivatar. Sokfelé megélénkül, időnként megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban 10 és 18, napközben 25 és 30 fok közötti értékeket mérhetnek.

Szombaton sok lesz a napsütés, de helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Több helyen megélénkül, időnként megerősödik a szél. A hőmérséklet hajnalban 10 és 18, délután 22 és 27 fok között alakul.

A három szent legendájával kapcsolatos a néphagyományban ismert egyik elképzelés. E szerint Topolyán úgy tartották: Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok. Ezért haragusznak ránk, emberekre.

A magyar népi hagyomány szerint a fagyosszentekhez tartozik Orbán is, akinek május 25-én van a neve napja. Egy érdekesség: az Ipoly mentén a néphagyomány Zsófia-naptól (május 15.) is fagyot vár.

Kapcsolódó
Ha Orbán nevet, a szőlő sír
Sokfelé szobrot emeltek számára, és körmenetet is rendeztek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik