Otthon készült

Kivégezte a fagy az akácot a Jászságban

pixabay
pixabay
A méhészek szerint idén alig lesz akácméz.

Az akác szinte teljesen elfagyott az elsődleges virágzás időszakában, április elején. A kedvezőtlen időjárás miatt a jászsági méhészek gyenge akáctermésre számítanak, alig lesz akácméz, írta a szoljon.hu.

Kapcsolódó
Ötezer forintra drágulhat az akácméz kilója
Katasztrofális helyzetbe kerültek a méhészek.

A szélsőséges időjárás, a méheket pusztító betegségek és az értékesítési nehézségek is veszélyeztetik az ágazatot. A méhészeti szezon meghatározó időszaka az akácvirágzás, ami a főhordást adja. Az áprilisi fagyok országszerte szinte teljesen tönkretették az akácot, ezért veszélybe került az idei méztermés.

Az akácgyűjtési lehetőség teljesen odalett a Jászságban, nem nagyon számítunk akáctermésre. Országos szinten is nagyobb a baj, mint tavaly

– mondta a portálnak Molnár Klaudia, a Jászsági Méhész Egyesület elnöke.

Zsámboki Balázs jászberényi méhész elkeseredetten nyilatkozott, szerinte csekély az esély idén az akácmézre.

Az akácot ért fagykár miatt nem valószínű, hogy vándoroltatom a méheket, mert nincs hová. A sarjúvirágok kevés nektárt adnak. Bár már virágzik a repce, de az időjárás erre a mézelő növényre sem volt túl kedvező. A napraforgóban még reménykedhetünk

– mondta a szakember.

A helyzetet súlyosbítja, hogy méhpusztulást is tapasztaltak a térségben. Többen arra gondolnak, hogy ezt a méhek élősködője, az atka okozhatta, de egyelőre nem tudják pontosan a probléma okát.

Kapcsolódó
Van, ahol elpusztult a méhcsaládok közel fele a Zselicben
A tömeges pusztulás két fő oka a hideg és a betegség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik