Mozaik

Véget ér az „árstop”, nagyot ugorhat a balatoni strandbelépők ára

Getty Images
Getty Images

Mivel az utóbbi két évben a járványügyi veszélyhelyzet miatt nem emelhettek az önkormányzatok és a fenntartók a strandbelépők árát, így több helyen idén már nem tologatják ezt tovább: van, ahol a szezonban már 25 százalékkal többet kell fizetni a nyaralóknak a bejáratnál, mint egy évvel ezelőtt, írja összefoglalójában a Pénzcentrum.

A jogszabályok szerint 2022. június 30-ig még a tavalyi árakon lehet használni az ország strandjait, a Balatonnál viszont ekkor megindulhat egy komolyabb jegyáremelési hullám. És ez már nem is csak találgatás, több helyről konkrét válaszokat is kapott a lap.

  • Siófokon például július 1-jén lépteti életbe a város az új, emelt díjszabást;
  • a balatonakali Mandulavirág strandon június 17-én az előző évi, jelen pillanatban előszezoni árakon nyitnak, de amennyiben a jogszabályi háttér lehetővé, akkor átlagosan 25 százalékos emelésre készülünk július 1-től;
  • Alsóörsön konkrét díjtételekről még nem döntött az önkormányzat, de tervezik a költségek jelentős drágulása miatt az árak emelését;
  • Révfülöpön szintén július elsejétől kerülne sor jegyár emelésre, igaz, ezt a polgármesteri hivatal nem erősítette meg;
  • Balatonalmádin június 30-ig 1000 forintért, július 1. után viszont már 1500 forintért válthatnak majd jegyet a vendégek.

Mindazonáltal vannak olyan balatoni települések is, ahol egyelőre nincs kőbe vésve az áremelés. Balatongyörökön, Balatonföldváron, Balatonvilágoson és Balatonberényben is a tavalyi árakkal nyitnak a strandok.

Nagy kérdés viszont, hogyha elkezdődik a balatoni településeken az áremelés július elsején, az nem rántja-e magával az összes fürdővárost a az emelés irányába.

Kapcsolódó
Tovább tündökölhet az egri strand 250 éves platánfája
A város és a strandfürdő ikonikus, matuzsálemi korú fájának gondozása helyi közügy.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik