Virágzó vidékünk

Tovább tündökölhet az egri strand 250 éves platánfája

facebook/farkas attila
facebook/farkas attila
A város és a strandfürdő ikonikus, matuzsálemi korú fájának gondozása helyi közügy.

Az egri strand 250 éves platánfáját 2012-ben Magyarország Év fájává, majd 2013-ban pedig Európa Év fájának választották, ezért talán mondani sem kell, milyen természetvédelmi érték a matuzsálemi korú fa.

Kapcsolódó
Jóvátehetetlen bűn lenne, ezért megtagadta a péceli platánfa kivágását egy favágó
Tasi Roland társadalmi kezdeményezést indított a fa megvédésére.

Az Egri Ügyek vette észre, hogy Farkas Attila, Eger alpolgármestere – aki 2021-ben tett arra javaslatot, hogy cselekedjenek a stand jelképének számító platánfa megmentéséért – a közösségi oldalán tett bejegyzésében számolt be arról, hogy az Egri Termál- és Strandfürdővel, illetve a Városgondozással összefogva lépéseket tettek ennek érdekében.

A dendrológiai vizsgálatot követően elvégezték a fa szárazoló és ápoló metszését, vagyis a száraz, sérült részek eltávolítását, a sebkezelést, valamint a tápanyag utánpótlást szerves trágyával, műtrágyával a törzstől kiindulva 10 méteres sugárban, 40 cm mélységű gödrökben

– írta Farkas Attila.

Levéltári anyagok szerint Eszterházy Károly (1725-1799) egri püspök idején telepítettek platánfákat Egerben. Ezt a példányt is valószínűleg akkor ültették, és az állagmegóvásnak, a törődésnek köszönhetően egészséges, évről évre szépen fejlődik.

Kapcsolódó
Megvédték a 100 éves platánfákat a lakosok Balatonbogláron
A kitartó mentési akciónak köszönhetően Balatonboglár önkormányzata visszakozott, meghajolt az ellenérvek előtt, így a platánsor megmenekült.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik