Virágzó vidékünk

Megvédik a helyiek a kivágásra szánt famatuzsálemet Monostorapátiban

A település emblematikus platánfája a helyi értékek között is szerepel.

A Veszprémet Tapolcával összekötő út mentén, az Eger-patak völgyében fekvő Monostorapáti a a térség gyöngyszeme., melynek egyik nevezetesssége a település helyi értéktárában is szereplő vén platánfa. A famatuzsálem élete most veszélybe került.

A fa legendája

1765-ben Mária Terézia királynő ekkor meghalt férje, Lotharingiai Ferenc és a királynő kormányzó társául emelt elsőszülött fia, II. József tiszteletére három platánfát ültetett Monostorapáti lakossága az akkori postakocsi megálló, a mai Platán Vendéglő elé. Az egyik fa még ma is él, olvasható a település weboldalán.

A juharlevelű platán 21 méter magas, 2010-ben az Év fája versenyre is nevezték, Monostorapáti Facebook oldalán mégis segítségért kiált.

Fotó: Facebook/Monostorapáti/Hárshegyi József
Jóvátehetetlen bűn lenne, ezért megtagadta a péceli platánfa kivágását egy favágó
Tasi Roland társadalmi kezdeményezést indított a fa megvédésére.

Sajnálatos tragédia történt 2020. februárjában Nemesvita határában, amikor egy öreg nyárfa rádőlt egy közlekedő autóra, és annak sofőrjét halálra nyomta. Az esetet követően a közútkezelő azonnal felmérte a veszélyesnek gondolt és kivágásra javasolt  fákat a környéken, így került a képbe a Monostorapátiban álló platánfa is.

Addig, míg a baj nem történt meg, még egy telefon sem volt az önkormányzat felé, de most azonnal intézkedni akartak. Két opciót vázoltak az önkormányzatnak. Mivel a fa a közút tulajdonában van, vagy ők kivágják, vagy az önkormányzat helyi védelem alá helyezi és minden felelősség átszáll rá. Ezt megalapozott vélemények nélkül önkormányzatunk nem vállalhatja fel, így szakértői véleményt kértünk a fa állapotáról

– fogalmazott az önkormányzat.

Közben érkezett egy újabb levél az önkormányzathoz. A közútkezelő a „balesetveszélyes” fa ügyében 48 órán belül nyilatkozatot kért, mert ennek hiányában megkezdi a szükséges intézkedéseket. Az önkormányzat ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy legalább három olyan fa van a településen, melyek valóban balesetveszélyesek – kiszáradtak -,  de a platánfa nem tartozik ezek közé.

A polgármesteri hivatal most írásban kért tájékoztatást a döntés hátteréről.

Ahelyett, hogy ezt a cirkuszt kezdik játszani, azt a költséget, amit majd elköltenek ennek a fának az állítólagos vizsgálatára, jobb lenne, ha faápolásra költenék. A száraz ágak levágásával előrébb lennének, az eddigi vizsgálat szerint pedig a platánfa még legalább annyi ideig élhetne, mint eddig.

Kiemelt kép: Facebook/Monostorapáti/Hárshegyi József

Megvédték a 100 éves platánfákat a lakosok Balatonbogláron
A kitartó mentési akciónak köszönhetően Balatonboglár önkormányzata visszakozott, meghajolt az ellenérvek előtt, így a platánsor megmenekült.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik