Mozaik

Szerdán nyit a Sissi-kiállítás Gyulán

Fotó:AFP
Fotó:AFP
A Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki tárlata egy évig látható.

Közös kiállítást készít Erzsébet királynéról a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont; az időszaki tárlat május 25-én nyílik és egy éven át tart, írta az MTI.

Fekete-Dombi Ildikó, az Almásy-kastélyt működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az állandó kiállítás mellett rendszeresen kínálnak programokat, új, időszaki kiállításokat a városban élők és a Gyulára érkező turisták számára.

Az”Útközben Erzsébet királynéval” munkacímű kiállítás az időszaki kiállítótér négy termében négy fő témát jár körül: Sissi utazásait, a sporthoz való kapcsolatát,  a szépségét és azt, hogyan alakult ki körülötte a mai napig tartó kultusz.

Fekete-Dombi Ildikó elmondta, a kiállításba belecsempészik a rájuk jellemző interaktív elemeket, ám erről egyelőre nem kívánt több részletet elárulni. Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője elárulta, hogy a tárlat nemcsak térben, hanem időben is körbejárja a “magyarok királynéja” utazásait, egyúttal egy belső utazás is lesz.

A kiállításon megpróbálnak viszonyítási pontokat adni a mai kor emberének: egy tükörben mindenki megnézheti, milyen karcsú volt a királyné dereka; de egy kilométerszámláló megmutatja majd, mennyit utazott Sissi a férjével, míg mennyit utazik egy ma élő átlagos ember.

A szépséggel kapcsolatos teremben látható lesz az is, hogy miket evett Sissi, és az is, hogy az ima hány kalóriának felel meg. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója  elmondta, Magyarországon még sosem rendeztek külső helyen tárlatot; a gyulaira mintegy félszáz tárgyat kölcsönöznek, nem egy közülük még soha nem volt kiállítva.
Megjegyezte,

A gödöllői múzeum rendelkezik a legnagyobb Sissi gyűjteménnyel.

Az utazásokkal kapcsolatban elmondta, a császári és királyi pár sokat utazott, külön utazóbútoraik voltak, a célállomásokon direkt a számukra készített eszközökkel látták őket vendégül, ebből több eredeti tárgyat be tudnak mutatni.

Kapcsolódó
Audrey Hepburn: maga volt a stílus, a jóság, a nagybetűs nő
Ma lenne 93 éves. Gondolatai, bölcsességei ma is sokakat inspirálnak.
Olvasói sztorik